Ársapka, spórlás, szolidaritási adó – ezekkel a javaslatokkal állt elő az Európai Bizottság

2022. szeptember 7. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Igaznak bizonyultak a korábbi sajtóértesülések: az Európai Bizottság a földgáz árának piacfüggetlen, hatósági korlátozását javasolja az európai energiapiac válságos helyzete miatt, de számos más javaslatról is beszélt szerdán Ursula Von der Leyen, az EB elnöke.

„Rendkívüli helyzettel állunk szemben, de nemcsak azért, mert Oroszország egy megbízhatatlan beszállítónak bizonyult az elmúlt időszakban, hanem azért is, mert aktívan manipulálja a gázpiacot. Likviditási problémák merültek fel, ezért támogatnunk kell az energiacégek állami támogatását (…), ugyanakkor javasolni fogjuk a villamos energia csökkentését havi és napi szinten vett csúcsidőszakokban” – mondta Von der Leyen. Az EB elnöke öt lépésből álló tervet mutatott be az európai energiaválság átvészelésére:

  • Vond der Leyen szerint most megtapasztalhattuk, milyen az, amikor „korlátozott” a globális energiaellátás. Ehhez olyan megoldásokat kell eszközölni, hogy világszinten csökkenjen az energia iránti igény. Ennek érdekében szükségessé vált a csúcsidőben történő villamosenergia-felhasználás csökkentése.
  • Másodsorban javaslatot tesznek az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrások bevételeinek korlátozására, ugyanis azoknak váratlan bevételeik vannak, amik „nincsenek arányban a termelési költségekkel”. A tervek szerint a korlátozásból befolyó összegeket a kiszolgáltatott háztartások és vállalkozások támogatására fordítják.
  • Az EB elnöke szerint ugyanúgy igaz ez a fosszilis energiát felhasználó energiacégek kiugró nyereségére is, akiknek óriási nyereségük származik a jelenlegi piaci helyzetben, éppen ezért az EB a szolidaritási hozzájárulást javasol, amely során a tagállamok a kiszolgáltatott fogyasztókat és a tiszta energiaforrásba való befektetőket támogathatják.
  • A javaslatok között szerepel az energiaszolgáltató társaságok támogatása is. Von der Leyen szerint ezek a vállalatok nagyon magas áron vásárolnak, ami veszélyezteti a piacok stabilitását. A Telex szerint minden bizonnyal ez a javaslat főként likviditási támogatásokat jelentene.
  • Elképzelhető a közös ársapka bevezetése. A cél itt nagyon világos – mondja von der Leyen –, csökkenteni kell Oroszország bevételeit, amelyből Putyin az Ukrajna elleni háborút finanszírozza. Ahogy az EB elnöke rámutatott, ezen a szinten már jelentős változást tapasztalhatunk: a háború kezdetén az importált gáz 40%-a Oroszországból származott, mára mindössze 9%-ára esett vissza ez az arány.

Az Európai Bizottság által javasolt intézkedésekről pénteken tárgyalnak az uniós energiaügyi miniszterek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!