Hétfőn megint olcsóbb lett a benzin, és egyre jobban eltávolodik a gázolaj árától

2022. szeptember 5. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn újabb rekordot döntött Romániában a benzin és a gázolaj literenkénti ára közti különbség, miután a legnagyobb hazai töltőállomás-hálózatnál a benzin ára egységenként 10 banival lett olcsóbb. Az elmúlt 10 napban már ez a második alkalom, amikor az OMV Petrom jelentősebb mértékben csökkenti a benzin árát, a gázolaj viszont az elmúlt másfél hétben 20 banival lett drágább literenként.

A két üzemanyagtípus árának egyre nagyobb széttartása azzal magyarázható a Profit.ro elemzése szerint, hogy míg Románia a benzin esetében gyakorlatilag önellátó, addig a gázolaj tekintetében, sok más európai országhoz hasonlóan, jelentős mértékben importra szorul.

A gázolaj árának emelkedése annak ellenére is jelentős, hogy a hazai kőolajipari vállalatok az év első felében 2,5-szeresére növelték a tengeri úton beszerzett gázolaj mennyiségeket, míg az előző évhez képest 35%-kal több, valószínűleg jelentős részben Oroszországból származó kőolajat vásároltak.

Nemrég Virgil Popescu energiaügyi miniszter is beismerte, hogy a Romániában felhasznált gázolajnak mintegy fele származik Oroszországból. „Oroszországból is szerzünk be gázolajat addig, amíg ez még lehetséges. Úgy a Rompetrol, mint a Petrom és a Socar is minden piacról szerez be gázolajat, amikor ez már nem lesz lehetséges, akkor majd más irányba orientálódnak” – mondta Popescu.

Az energiaügyi miniszter ezzel arra utalt, hogy decembertől érvénybe lép az Európai Unió tagállamainak az orosz kőolajjal szembeni embargója, amely részeként a romániai vállalatok december 5-ig importálhatnak orosz kőolajat, míg a gázolaj esetében 2023. február 25. lesz ez a dátum.

A kolozsvári Petrom-kutakon hétfőn reggel egyébként 7,22 lejre csökkent egy liter benzin ára (a vasárnapi 7,32 lejről). A MOL és OMV töltőállomásoknál jellemzően 7,28 lej, a Lukoil kutakon 7,30 lej, míg a Rompetrolnál 7,38 lejbe került egy liter benzin.

A gázolaj ára vasárnaphoz képest jellemzően nem változott, a Petromnál 8,34 lejes, a Lukoilnál 8,35 lejes, a MOL-nál és ay OMV-nél 8,40 lejes literenkénti gázolaj-árral lehetett találkozni leggyakrabban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!