Hétfőn megint olcsóbb lett a benzin, és egyre jobban eltávolodik a gázolaj árától

2022. szeptember 5. – 16:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn újabb rekordot döntött Romániában a benzin és a gázolaj literenkénti ára közti különbség, miután a legnagyobb hazai töltőállomás-hálózatnál a benzin ára egységenként 10 banival lett olcsóbb. Az elmúlt 10 napban már ez a második alkalom, amikor az OMV Petrom jelentősebb mértékben csökkenti a benzin árát, a gázolaj viszont az elmúlt másfél hétben 20 banival lett drágább literenként.

A két üzemanyagtípus árának egyre nagyobb széttartása azzal magyarázható a Profit.ro elemzése szerint, hogy míg Románia a benzin esetében gyakorlatilag önellátó, addig a gázolaj tekintetében, sok más európai országhoz hasonlóan, jelentős mértékben importra szorul.

A gázolaj árának emelkedése annak ellenére is jelentős, hogy a hazai kőolajipari vállalatok az év első felében 2,5-szeresére növelték a tengeri úton beszerzett gázolaj mennyiségeket, míg az előző évhez képest 35%-kal több, valószínűleg jelentős részben Oroszországból származó kőolajat vásároltak.

Nemrég Virgil Popescu energiaügyi miniszter is beismerte, hogy a Romániában felhasznált gázolajnak mintegy fele származik Oroszországból. „Oroszországból is szerzünk be gázolajat addig, amíg ez még lehetséges. Úgy a Rompetrol, mint a Petrom és a Socar is minden piacról szerez be gázolajat, amikor ez már nem lesz lehetséges, akkor majd más irányba orientálódnak” – mondta Popescu.

Az energiaügyi miniszter ezzel arra utalt, hogy decembertől érvénybe lép az Európai Unió tagállamainak az orosz kőolajjal szembeni embargója, amely részeként a romániai vállalatok december 5-ig importálhatnak orosz kőolajat, míg a gázolaj esetében 2023. február 25. lesz ez a dátum.

A kolozsvári Petrom-kutakon hétfőn reggel egyébként 7,22 lejre csökkent egy liter benzin ára (a vasárnapi 7,32 lejről). A MOL és OMV töltőállomásoknál jellemzően 7,28 lej, a Lukoil kutakon 7,30 lej, míg a Rompetrolnál 7,38 lejbe került egy liter benzin.

A gázolaj ára vasárnaphoz képest jellemzően nem változott, a Petromnál 8,34 lejes, a Lukoilnál 8,35 lejes, a MOL-nál és ay OMV-nél 8,40 lejes literenkénti gázolaj-árral lehetett találkozni leggyakrabban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!