Már csütörtökön módosíthatja a kormány az energiaár-kompenzációról szóló rendeletet

2022. augusztus 31. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés elején bejelentette, hogy a nap folyamán megkapja az energiaügyi minisztérium által kidolgozott téli időszakra való felkészülésre vonatkozó terveket, amelyet az erre a célre létrehozott minisztériumközi bizottság már csütörtökön elemezni fog. A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy csütörtökön a kormány asztalára kerül az a javaslatcsomag is, amely a energiaár-kompenzációs mechanizmusról szóló sürgősségi kormányrendelet módosítására vonatkozik – írja a Bursa.ro.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter az energiaár-kompenzációsóról szóló sürgősségi rendelet kapcsán szintén a kormányülésen kijelentette, hogy a pénzügyminisztériummal és az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) közösen dolgoznak a módosítási javaslat véglegesítésén, amely a villamos energia esetében a teljes termelési és kereskedelmi láncra plusz adók bevezetését jelentené.

A kormánykoalíciót adó pártok már az elmúlt héten bejelentették, hogy többletadó kivetését tervezik azon piaci tranzakciók esetén, ahol a villamos energia kereskedelme megawattóránként 450 lejnél magasabb áron történne. Sajtóinformációk szerint a többletadó 80% lenne, és a 450 lej/MWh-nál magasabb áraknál, az ezt az árszintet meghaladó részre vetnék ki. Az intézkedéssel kapcsolatban ugyanakkor nem feltétlen volt egyetértés a koalíciót adó pártok között, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke például amiatt elégedetlenkedett, mert szerinte az energiaügyi minisztérium a jogszabálytervezetbe túl sok kiskaput készül beépíteni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!