Már csütörtökön módosíthatja a kormány az energiaár-kompenzációról szóló rendeletet

2022. augusztus 31. – 12:56

Másolás

Vágólapra másolva

Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés elején bejelentette, hogy a nap folyamán megkapja az energiaügyi minisztérium által kidolgozott téli időszakra való felkészülésre vonatkozó terveket, amelyet az erre a célre létrehozott minisztériumközi bizottság már csütörtökön elemezni fog. A miniszterelnök emellett arról is beszélt, hogy csütörtökön a kormány asztalára kerül az a javaslatcsomag is, amely a energiaár-kompenzációs mechanizmusról szóló sürgősségi kormányrendelet módosítására vonatkozik – írja a Bursa.ro.

Virgil Popescu energiaügyi miniszter az energiaár-kompenzációsóról szóló sürgősségi rendelet kapcsán szintén a kormányülésen kijelentette, hogy a pénzügyminisztériummal és az Országos Energiaszabályozó Hatósággal (ANRE) közösen dolgoznak a módosítási javaslat véglegesítésén, amely a villamos energia esetében a teljes termelési és kereskedelmi láncra plusz adók bevezetését jelentené.

A kormánykoalíciót adó pártok már az elmúlt héten bejelentették, hogy többletadó kivetését tervezik azon piaci tranzakciók esetén, ahol a villamos energia kereskedelme megawattóránként 450 lejnél magasabb áron történne. Sajtóinformációk szerint a többletadó 80% lenne, és a 450 lej/MWh-nál magasabb áraknál, az ezt az árszintet meghaladó részre vetnék ki. Az intézkedéssel kapcsolatban ugyanakkor nem feltétlen volt egyetértés a koalíciót adó pártok között, Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke például amiatt elégedetlenkedett, mert szerinte az energiaügyi minisztérium a jogszabálytervezetbe túl sok kiskaput készül beépíteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!