Ciucă: az újabb nyugdíj- és fizetésemelések a költségvetési bevételektől függenek

2022. augusztus 30. – 17:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nyugdíjak és fizetések esetleges további emelése a költségvetés bevételeinek alakulásától függ – idézte a miniszterelnököt az Agerpres.

Nicolae Ciucă a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a minimálbér 3000 lejre emelésére vonatkozó javaslata kapcsán beszélt erről egy keddi, konstancai sajtótájékoztatón. Azt mondta, a koalíciót továbbra is foglalkoztatják a lakosság és a gazdaság védelmét szolgáló intézkedések, a nyugdíjak és a bérek emeléséhez azonban biztosítani kell a szükséges pénzt is.

Emlékeztetett, a kormány két intézkedést is hozott a kiszolgáltatott helyzetben levők és a 2000 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkezők megsegítése érdekében, illetve a közalkalmazottak bérét megemelte a jelenlegi és a 153-as törvény által előírt bértábla szerint 2022-re járó fizetésük különbözetének egynegyedével.

További intézkedésekre is vannak javaslatok a koalíciós pártok részéről, végső döntéseket azonban a költségvetési bevételek alakulásának függvényében hoznak majd – tette hozzá a miniszterelnök.

Beszélt a témáról keddi sajtótájékoztatóján a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sajtószóvivője, Ionuţ Stroe is, hangsúlyozva, a koalícióban még nem tárgyaltak sem a minimálbér, sem a nyugdíjak emeléséről. Ugyanakkor hozzátette, pártja dolgozik erről szóló javaslatokon, ezeket azonban csak a megfelelő költségvetési számítások kíséretében fogják előterjeszteni, és előbb a koalícióban tárgyalják meg. Mindegyik pártnak célja növelni a minimálbért és a nyugdíjakat, az ilyen döntések azonban elsősorban a gazdasági lehetőségektől függenek – szögezte le.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!