A romániaiak 73%-a szerint hatalmas gazdasági válság közeledik

2022. augusztus 30. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az energetikai válság, az élelmiszerárak növekedése vagy a banki részletek összegének emelkedése miatt aggódnak a legtöbben, sokkal inkább tartanak egy nagy méretű gazdasági válságtól – legalábbis a G4media megrendelésére készített Avangarde felmérés során a megkérdezettek 73%-a számolt ezzel a sötét forgatókönyvvel. A válaszadók mindössze 3%-a gondolja azt, hogy megússzuk a recessziót, 20%-uk pedig nem tudja felbecsülni, mi várható. Az infláció egyébként a megkérdezettek 50%-át aggasztja leginkább, az Oroszország által okozott energetikai válság csak 17%-uk számára okoz fejfájást, további 15% tart az élelmiszerek drágulásától, és 10% aggódik a megnövekedett banki részletek miatt.

A felmérésben résztvevők 67%-a felelte azt, hogy csökkentette a fogyasztást az infláció miatt, 20% nem tette ezt és 10% nem tudta felbecsülni, hogy takarékosabban él vagy sem. A legtöbben (21%) egyébként az élelmiszer-fogyasztásukat csökkentették, a megkérdezettek 18%-a a háztartási, további 14%-a pedig a ruházati cikkek terén észszerűsített.

A földgázzal fűtők 36%-a gondolkodik abban, hogy fűtési alternatívák után néz, mert attól tart, kifizethetetlenné válik a gázszámla, 29% továbbra is igénybe veszi a gázszolgáltatást, 25% pedig bizonytalan abban, hogy mi lenne számára a legjobb megoldás. A megkérdezettek túlnyomó többsége próbál leszokni az elektromos energia pazarlásról, 68%-uk energiatakarékos berendezésekre, égőkre költ és tudatosabban használja az elektromos energiát. A válaszadók mindössze 15%-a mondta azt, hogy nem szándékozik változtatni eddigi életmódján.

A válaszadók 33% egyáltalán nem tesz félre pénzt, 30%-uk azt mondta, tavalyhoz képest idén kevesebb pénz sikerült félretennie. Mindössze 7% válaszolta azt, hogy nagyobb mértékű az idei megtakarítása a tavalyinál.

Ami az ingatlanárak alakulását illeti, a válaszadók 32% szerint növekedés várható, 28%-uk szerint nem várható változás, és 12%-uk az árak csökkenésére számít.

Ami a gázellátást illeti, a megkérdezettek 38%-a azt mondta, Oroszország teljesen elzárja a gázcsapot ezen a télen Európa előtt, 26%-uk szerint ez nem következik be, miközben 29% nem tudja, mire lehet számítani. A válaszadók 42%-a úgy gondolja, az EU vezetői találnak megoldást az energiakrízisre, amennyiben az oroszok tényleg elzárják a csapokat, 21%-uk pedig ebből a szempontból nem néz ki túl sokat az európai vezetőkből. Mindenesetre 39%-ra tehető azoknak az aránya, akik szerint Románia saját erőből is képes elkerülni egy energetikai válságot, 26% viszont erről egyáltalán nincs meggyőződve.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!