A romániaiak 73%-a szerint hatalmas gazdasági válság közeledik

2022. augusztus 30. – 13:30

Másolás

Vágólapra másolva

Nem az energetikai válság, az élelmiszerárak növekedése vagy a banki részletek összegének emelkedése miatt aggódnak a legtöbben, sokkal inkább tartanak egy nagy méretű gazdasági válságtól – legalábbis a G4media megrendelésére készített Avangarde felmérés során a megkérdezettek 73%-a számolt ezzel a sötét forgatókönyvvel. A válaszadók mindössze 3%-a gondolja azt, hogy megússzuk a recessziót, 20%-uk pedig nem tudja felbecsülni, mi várható. Az infláció egyébként a megkérdezettek 50%-át aggasztja leginkább, az Oroszország által okozott energetikai válság csak 17%-uk számára okoz fejfájást, további 15% tart az élelmiszerek drágulásától, és 10% aggódik a megnövekedett banki részletek miatt.

A felmérésben résztvevők 67%-a felelte azt, hogy csökkentette a fogyasztást az infláció miatt, 20% nem tette ezt és 10% nem tudta felbecsülni, hogy takarékosabban él vagy sem. A legtöbben (21%) egyébként az élelmiszer-fogyasztásukat csökkentették, a megkérdezettek 18%-a a háztartási, további 14%-a pedig a ruházati cikkek terén észszerűsített.

A földgázzal fűtők 36%-a gondolkodik abban, hogy fűtési alternatívák után néz, mert attól tart, kifizethetetlenné válik a gázszámla, 29% továbbra is igénybe veszi a gázszolgáltatást, 25% pedig bizonytalan abban, hogy mi lenne számára a legjobb megoldás. A megkérdezettek túlnyomó többsége próbál leszokni az elektromos energia pazarlásról, 68%-uk energiatakarékos berendezésekre, égőkre költ és tudatosabban használja az elektromos energiát. A válaszadók mindössze 15%-a mondta azt, hogy nem szándékozik változtatni eddigi életmódján.

A válaszadók 33% egyáltalán nem tesz félre pénzt, 30%-uk azt mondta, tavalyhoz képest idén kevesebb pénz sikerült félretennie. Mindössze 7% válaszolta azt, hogy nagyobb mértékű az idei megtakarítása a tavalyinál.

Ami az ingatlanárak alakulását illeti, a válaszadók 32% szerint növekedés várható, 28%-uk szerint nem várható változás, és 12%-uk az árak csökkenésére számít.

Ami a gázellátást illeti, a megkérdezettek 38%-a azt mondta, Oroszország teljesen elzárja a gázcsapot ezen a télen Európa előtt, 26%-uk szerint ez nem következik be, miközben 29% nem tudja, mire lehet számítani. A válaszadók 42%-a úgy gondolja, az EU vezetői találnak megoldást az energiakrízisre, amennyiben az oroszok tényleg elzárják a csapokat, 21%-uk pedig ebből a szempontból nem néz ki túl sokat az európai vezetőkből. Mindenesetre 39%-ra tehető azoknak az aránya, akik szerint Románia saját erőből is képes elkerülni egy energetikai válságot, 26% viszont erről egyáltalán nincs meggyőződve.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!