Sereghajtók vagyunk a vállalatok digitalizációja terén az EU-ban

2022. augusztus 29. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Finnországban, Dániában, Máltán (10 százalék) és Svédországban (9 százalék) volt a legnagyobb 2021-ben a rendkívül magas digitális intenzitási mutatójú (DII) vállalatok aránya, míg Romániában és Bulgáriában a cégeknek mintegy háromnegyede rendelkezett rendkívül alacsony DII-vel (77, illetve 74 százalék) – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett adataiból.

Az Eurostat adatai szerint a romániai vállalatok több mint 75%-ának rendkívül alacsony a digitális intenzitási mutatója – Forrás: Eurostat
Az Eurostat adatai szerint a romániai vállalatok több mint 75%-ának rendkívül alacsony a digitális intenzitási mutatója – Forrás: Eurostat



Ahogy az adatokat szemléző Agerpres is írja, a digitális technológiák fejlesztése javíthatja a vállalatok szolgáltatásainak és termékeinek a minőségét, és növelheti a versenyképességüket. A világjárvány okozta válság azt is megmutatta, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú a cégek gazdasági ellenálló képességének javítása szempontjából.

Tavaly az uniós vállalatok 56 százaléka érte el a digitális intenzitás alapszintjét. Ez azt jelenti, hogy a 12 kiválasztott digitális technológia közül legalább négyet használtak, például a mesterséges intelligenciát vagy az e-kereskedelmet. A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) 55 százaléka érte el a digitális intenzitás alapszintjét, szemben a nagyvállalatok 88 százalékával.

Az uniós kkv-knak mindössze a 3 százaléka rendelkezik rendkívül magas, 18 százaléka pedig magas digitális intenzitási mutatóval. Többségük mutatója alacsony (34 százalék) vagy rendkívül alacsony (45 százalék).

Az EU célkitűzése, hogy 2030-ra a kkv-k több mint 90 százaléka elérje legalább a digitális intenzitás alapszintjét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!