Sereghajtók vagyunk a vállalatok digitalizációja terén az EU-ban

2022. augusztus 29. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

Finnországban, Dániában, Máltán (10 százalék) és Svédországban (9 százalék) volt a legnagyobb 2021-ben a rendkívül magas digitális intenzitási mutatójú (DII) vállalatok aránya, míg Romániában és Bulgáriában a cégeknek mintegy háromnegyede rendelkezett rendkívül alacsony DII-vel (77, illetve 74 százalék) – derül ki az Európai Statisztikai Hivatal (Eurostat) hétfőn közzétett adataiból.

Az Eurostat adatai szerint a romániai vállalatok több mint 75%-ának rendkívül alacsony a digitális intenzitási mutatója – Forrás: Eurostat
Az Eurostat adatai szerint a romániai vállalatok több mint 75%-ának rendkívül alacsony a digitális intenzitási mutatója – Forrás: Eurostat



Ahogy az adatokat szemléző Agerpres is írja, a digitális technológiák fejlesztése javíthatja a vállalatok szolgáltatásainak és termékeinek a minőségét, és növelheti a versenyképességüket. A világjárvány okozta válság azt is megmutatta, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú a cégek gazdasági ellenálló képességének javítása szempontjából.

Tavaly az uniós vállalatok 56 százaléka érte el a digitális intenzitás alapszintjét. Ez azt jelenti, hogy a 12 kiválasztott digitális technológia közül legalább négyet használtak, például a mesterséges intelligenciát vagy az e-kereskedelmet. A kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) 55 százaléka érte el a digitális intenzitás alapszintjét, szemben a nagyvállalatok 88 százalékával.

Az uniós kkv-knak mindössze a 3 százaléka rendelkezik rendkívül magas, 18 százaléka pedig magas digitális intenzitási mutatóval. Többségük mutatója alacsony (34 százalék) vagy rendkívül alacsony (45 százalék).

Az EU célkitűzése, hogy 2030-ra a kkv-k több mint 90 százaléka elérje legalább a digitális intenzitás alapszintjét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!