A hétvégén újra Romániában volt a legmagasabb az elektromos energia ára az EU-ban

2022. augusztus 29. – 13:42

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen más Európai Uniós tagállamban sem került annyiba az elektromos energia az elmúlt hétvégén, mint Romániában – írja a Ziarul Financiar. A gazdasági lap szerint a helyzet azért is paradox, mert kevés EU-s tagállam büszkélkedhet olyan belső energiaforrásokkal, mint Románia, ennek ellenére a hazai fogyasztók nem igazán tapasztalják meg ennek előnyeit.

Pénteken egy megawattóra elektromos energia azonnali piaci ára 709 euróra emelkedett Romániában, ami nem csak országos szinten jelentett abszolút rekordot, hanem akkor európai szinten is a legmagasabb árnak felelt meg. A 709 euró/MWh-s áramár csillagászati összegnek számít, különösen azt is figyelembe véve, hogy 2020-ban még 39 euró, 2021-ben pedig 111 euró volt az elektromos energia éves átlagára.

Az árak ugyanakkor gyorsan változnak: szombaton már 654 euró/MWh-ra csökkent az elektromos energia ára, ami részben azzal is magyarázható, hogy a hétvégi napokra jellemző alacsonyabb energiafelhasználás általában az árakban is jelentkezik.

A Ziarul Financiar arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben az Európai Unió legtöbb tagállamában 600-700 euró körül van az elektromos energia ára, vannak olyan kivételt jelentő országok is, ahol nem jelentkeznek ilyen jelentős energiaár-emelkedések. Az egyik ilyen tagállam Spanyolország, ahol pénteken 175 euró/MWh, szombaton 160 euró/MWh volt az elektromos energia ára.

Az alacsony spanyol energiaárakat több tényező együttesen magyarázza: egyrészt az Ibériai-félsziget energiarendszerei gyengén csatlakoznak az EU többi tagállamához, emellett kifejezetten magas a megújuló energiaforrások részaránya az energiamixben, miközben a földgáz jelentősége a villanyáram előállításában alacsony, ráadásul a földgáz sem Oroszországból, hanem Algériából származik, és a spanyol kormány 50 euró/MWh árplafont is ki tudott alkudni arra a földgázmennyiségre, amit elektromos energia előállítására használnak fel.

Eközben a saját földgázszükségleteit 80%-ban belföldi erőforrásokból fedező Románia nem tud előnyt kovácsolni az adottságaiból – mutat rá a gazdasági lap, amely szerint a hazai gázárakat gyakorlatilag teljes mértékben a nemzetközi piaci körülmények és árak határozzák meg, és mivel a megtermelt elektromos energia számottevő részét földgáz felhasználásával állítják elő, a földgázárak emelkedése lesz továbbra is az egyik legjelentősebb tényező az elektromos energia mostani, példátlanul magas árában.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!