Augusztus 1-jétől nőnek a közalkalmazotti bérek, ami 2 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést

2022. augusztus 26. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta pénteki ülésén a kormány a közalkalmazottak augusztus 1-jétől érvényes béremeléséről szóló sürgősségi rendeletet; a hozzávetőlegesen egymillió személyt érintő intézkedés mintegy 2 milliárd lejjel terheli meg a költségvetést – jelentette ki a munkaügyi miniszter.

Marius Budăi hangsúlyozta, azoknak a közalkalmazottaknak nő a fizetésük augusztus 1-jétől, akiknek a bére elmarad az egységes bértörvényben 2022-re előirányzott szinttől. Nekik most a jelenlegi fizetésük és a 2022-re előirányzott összeg különbözetének egynegyedével emelik meg a bérüket, írja az Agerpres. Ez az alkalmazottak többsége számára 150 lej körüli összeget jelent. Az egészségügyi személyzet már elérte a 2022-es bérszintet, akárcsak bizonyos minisztériumi alkalmazottak, így rájuk nem érvényes az emelés – szögezte le a tárcavezető.

A miniszter elmondta, az intézkedés mintegy 2,1 milliárd lejjel terheli meg az állami költségvetést, de illeszkedni tudnak az eredetileg megszabott költségvetési keretek közé. Ezt azzal magyarázta, hogy egy korábbi intézkedéssel év végéig létszámstopot rendeltek el a közszférában, de év elején az akkor betöltésre váró állások bérköltségét belefoglalták a költségvetésbe.

Marius Budăi szerint a béremelés hozzávetőlegesen egymillió közalkalmazottat érint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!