Mától pályázhatnak a nehéz helyzetbe került kkv-k a 400 milliós keretösszegre

2022. augusztus 23. – 12:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Keddtől lehet letenni a pályázatokat a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak szóló 4.1.1-es pályázati kiírásra. Az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának pályázati kiírása keretében a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és közepes vállalkozások kétféle támogatásban részesülhetnek, a de minimis támogatás összesen 59,69 millió eurót, az állami támogatás 359,14 millió eurót biztosít a kkv-knak – derült ki az RMDSZ közleményéből.

Az állami támogatásra augusztus 23-án 10 órától lehet benyújtani a pályázatokat augusztus 29-ig. A de minimis támogatásra augusztus 24-től várják a pályázatokat.

Az európai alapok lehívásában premiernek számít az, hogy közel 1,5 milliárd eurós összeget hívhatnak le Romániában a következő három hónapban az üzleti szféra érintettjei (a 411, a 411bis, a 412-es kiírás, illetve az 500 millió euró értékű energiahatékonysági támogatás formájában).

„A 411-es kiírás az egyik leginkább várt kiírásunk, ugyanis sajnos a koronavírus járvány és az azt követő gazdasági krízis sok céget sodort nehéz helyzetbe. Ez a kiírás azért is fontos, mert az oktatásban és egészségügyben működő cégek támogatásáról is szól” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A pályázaton részt vehetnek például a feldolgozóipar, az építőipar, a nagy- és kiskereskedelem, gépjárművek és motorkerékpárok javítása, szállítás és raktározás, oktatás, egészségügy, vendéglátóipar terén tevékenykedő vállalkozások is.

A 411-es kiírás keretében két kategóriában történik a támogatások kiutalása:

  • De minimis támogatásként: a meglévő termelőkapacitásokhoz/szolgáltatásokhoz kapcsolódó épületek korszerűsítésére, felszerelésére kiírt támogatási intézkedés összértéke 59,69 millió euró. A támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 200 000 euró, és nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 15%, kisvállalkozásoknál 10%, valamint mikrovállalkozásoknál 5%.
  • Állami támogatásként: a felújításhoz szükséges beruházási támogatások összértéke 358,14 millió euró. Az elnyerhető támogatás értéke minimum 50 000 euró és maximum 500 000 euró lehet, és nem lehet több mint a 2019-ben elért forgalom legfeljebb ötszöröse. Szükséges az önrész megléte, ez 35-75% között mozoghat, régiótól függően.

A pályázati rendszerbe augusztus 16-ától lehetett regisztrálni, a pályázatok benyújtására augusztus 23-29. között van lehetőség.

A kedvezményezettek további információkat a szaktárca oldalán találhatnak vagy az Információs Központon keresztül a 031-9268-as telefonszámon kérhetnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!