Jelentősen drágult a tűzifa, mégis nő rá a kereslet

2022. augusztus 22. – 15:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Akár 40 százalékkal is drágult a tűzifa a tavalyi évhez képest az Arad megyei állami erdészeti vállalatnál, de a metángáz és a villamos energia magas ára miatt mégis megnőtt rá a kereslet. Az erdészeti hivatal képviselői szerint az ár az adott területtől függően változik – írja a Rador Press Agency.

A domb és hegyvidékeken a keményfa köbméterének ára 280 lej abban az esetben, ha közvetlenül az útról vásárolják meg, vagy 340 lej, ha a raktárakból veszik fel. Ebben az esetben 25 százalékos áremelkedésről van szó. A síkvidéki erdőszéleken viszont már akár 40 százalékkal nőttek az árak az elmúlt évhez képest. Egy köbméter keményfa az útszélen itt 300 lejbe kerül, raktárból vásárolva 360 lejbe. Az aradi tűzifa piacokon vagy online hirdetésekben ugyanakkor egy köbméter keményfa ára már 650 és 750 lej között van.

Arad megye kétszázezer hektár feletti erdős területének mintegy 48 százalékát a megyei erdészeti hivatal kezeli, a többi erdő magán- vagy önkormányzati tulajdonban van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!