Elfogadta a kormány a költségvetés-kiigazítást: 33 milliárd lejjel nőnek az állami kiadások

2022. augusztus 18. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a kormány az idei első költségvetés-kiigazítást, amelynél azzal számoltak, hogy a költségvetési bevételek 30,4 milliárd lejjel, míg a kiadások 33 milliárd lejjel lesznek magasabbak.

A kiigazításról szóló tervezet elfogadása előtti kormányülésen Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette, hogy kiegészítették többek között az egészségügy büdzséjét, hogy az egészségügyi szolgáltatások korszerűsítésére és támogatására irányuló valamennyi projektre az összegeket biztosítani tudják.

Azt is elmondta, hogy a koalícióban megállapodottak értelmében elkülönítették a szükséges összegeket ahhoz, hogy a betegszabadságok kifizetése is biztosítható legyen az év végéig.

Arról is beszélt, hogy a minisztérium prioritásaival összhangban további forrásokat biztosítottak az oktatás számára is.

A kiigazítás tervezésekor figyelembe vették a költségvetés végrehajtását – mondta Ciucă, és hangsúlyozta, hogy jelenleg a kormányprogram egyik fontos pillére a beruházási terv végrehajtása. „Július végén a beruházási programnak már csaknem 30%-át teljesítettük, a 88 milliárdból több mint 25 milliárdot költöttünk el. Jól tudjuk, hogy általában az év második felében megnövekszik a beruházási tevékenység az infrastruktúraprojektek esetében mind a minisztériumok, mind a helyi önkormányzatok szintjén” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy mindezeket figyelembe véve, kiegészítették a fejlesztési minisztérium büdzséjét is.

A kormányülést követően Adrian Câciu pénzügyminiszter imsertette a költségvetés-kiigazításról szóló tervezet részleteit. Elmondta, hogy a tervezett költségvetési hiány év végén 2,65 milliárd lejjel nő 80,15 milliárd lejre, ami a GDP 5,8%-át teszi ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!