2022 az első év, amikor Romániában több környezetbarát autót iratnak forgalomba, mint dízelmeghajtásút

2022. augusztus 18. – 18:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában az újonnan forgalomba íratott elektromos és hibrid autók piaci részesedése már meghaladta a dízel autókét. Ez az első év, hogy több környezetbarát autót iratnak forgalomba, mint dízelmeghajtásút, közölte csütörtökön a Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti Minisztérium.

Tánczos Barna miniszter szerint a dízelkorszak végéhez közeledünk, ezt az autópiac legújabb eredményei is alátámasztják: hazai és európai szinten is 30%-kal csökkent idén az új dízel autók eladása.

Romániában a teljesen elektromos autók iránt növekedett meg a leginkább a kereslet, az év első hét hónapjában 300%-al nőtt a piaci részesedésük a tavalyi hasonló időszakhoz képes. Tánczos szerint egyértelműen az ösztönző programok sikerének köszönhető az, hogy a lakosság elkezdett lemondani a szennyező autókról.

A forgalomba íratott új autók motortípus szerinti elemzése az idei év első hét hónapjában azt mutatja, hogy a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók elérték a 20,7%-os piaci részesedést. Ezzel párhuzamosan a dízelmotorral felszerelt autók regisztrációja csökkenő tendenciát mutat, jelenlegi piaci részesedésük 14,1%. A benzinmotorok 10,1%-os növekedést mutatnak 2021 azonos időszakához képest, így 65,3%-os piaci részesedést értek el. A teljesen elektromos autók eladása 2022 első 7 hónapjában a romániai piac 7,9%-át tette ki míg 2021 azonos időszakában ez a mutató csak 1,9% volt.

Tánczos Barna közölte, a környezetvédelmi tárca a Roncsautó Plusz program kiterjesztésén dolgozik. Jövő évtől az elektromos és plug-in hibrid meghajtású haszongépjárművek vásárlását is támogatnák.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!