A vártnál jobban teljesített Románia gazdasága a második negyedévben

2022. augusztus 17. – 10:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben növekedett Románia gazdasága az Országos Statisztikai Intézet szerdán közzétett adatai szerint. Az idei év első hat hónapjára vonatkozó növekedési ütem 5,8%-os volt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a második negyedévben, az április-június közöti időszakban a gazdasági bővülés 5,3%-os volt 2021 azonos negyedévéhez képest.

A gazdasági növekedés ugyanakkor a lassulás jeleit mutatja: a második negyedévben a GDP-bővülés 2,1%-os volt az idei év első negyedévéhez mérve, miközben az első negyedévben ugyanez a mutató még 5,1%-os volt.

Az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság (CNP) nemrég frissített előrejelzése szerint Románia gazdasága idén 3,9%-kal növekedhet, míg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4-4,5%-os gazdasági bővülésre számít.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!