Egyre többet vásárolunk az üzletláncok saját márkás termékeiből a magas infláció miatt

2022. augusztus 14. – 09:35

Másolás

Vágólapra másolva

A kiskereskedelmi láncok saját márkás termékei az idei év közepén már 25%-os részesedést értek el az úgynevezett gyorsan forgó fogyasztási cikkek (FMCG) piacán – derül ki egy piackutatásból, amit a GfK készített. A jelenség egyik magyarázata a piackutató cég szerint az, hogy mivel ezek a termékek gyakran akár 30%-kal is olcsóbbak az ismert és bevett márkák termékeinél, ezért

a vásárlóknak vonzó alternatívát jelentenek a mostani rendkívül magasnak számító infláció idején.

A saját márkás termékek népszerűsége a GfK szerint egyébként is növekedőben volt az elmúlt években. 2019 és 2022 között az olyan saját márkás termékek piaci részesedése, mint a Pilos (Lidl), a K-Classic (Kaufland), a Gusturi Românești (Mega Image) vagy a Tex (Carrefour) 7 százalékponttal emelkedett.

Az elmúlt hat hónapban ugyanakkor erősen gyorsult ez a növekedési ütem: csak 2022 első félévében 18%-kal nőtt a saját márkás termékek értékesítése az előző év azonos időszakához képest. Ez a 18%-kos növekedés eredményezte azt, hogy a gyorsan forgó fogyasztási javak már 25%-os piaci részesedést érnek el.

A GfK kutatásából, amelyet a Ziarul Financiar is szemlézett, kiderül, hogy az FMCG termékek értékesítése is növekedett az elmúlt évben, ugyanakkor az is sokatmondó adat, hogy ennek a növekedésnek a 66%-át éppen a saját márkás termékek adták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!