A Mercedes-Benz, a Continental és a Pirelli is jelentős beruházásra készülhet Romániában

2022. augusztus 10. – 14:07

Másolás

Vágólapra másolva

Több nagyvállalat is jelentkezett arra az állami programra, amelyet a pénzügyminisztérium a román gazdaság szempontjából jelentős hatású ipari beruházások támogatására indított. Az Economica gazdasági portál szerint a Mercedes-Benz Csoporthoz tartozó Star Assembly, a Continental és az ország legnagyobb ipari termelője, az Automobile Dacia is kormányzati pénzeket igényelne a tervezett beruházásaik megvalósításához.

A pénzügyminisztérium által futtatott program mostani kiírásában összesen 700 millió eurónyi támogatásért lehetett jelentkezni, igaz, az erről szóló jogszabály szerint ezt az összeget akár növelni is lehet indokolt esetben. Az Economica úgy tudja, hogy összesen 193 támogatási igénylés érkezett a szaktárcához olyan beruházásokra, amelyek értéke meghaladja az 1 millió eurót.

Persze nem minden jelentkező vállalat kap pénzt, a finanszírozás odaítélése pontozás alapján történik. A pénzek szétosztásánál figyelembe veszik a beruházás értékét, a tervezett beruházás típusát, helyszínét, valamint már létező vállalatok esetén nézik az üzleti tevékenység rentabilitását is.

A programnak nyilván az a jelentősége, hogy az állami támogatás megléte további beruházásokat generál: ugyan a július végi határidőig összesen 682,8 millió lej értékű állami támogatásra jelentkeztek a programban érdekelt vállalatok, a benyújtott dokumentációk alapján kiderül, a megvalósítandó beruházások összértéke ennél sokkal magasabb, 3,2 milliárd euró.

Az egyik legérdekesebb projekt ahhoz a Star Assembly-hez köthető, amelynek a Mercedes-Benz a többségi tulajdonosa, jelenleg 1700 alkalmazottnak ad munkát Szászsebesen, és 7 milliárd lejt is meghaladó üzleti forgalmat ért el tavaly. A vállalat egy 674 millió lejes beruházásra készül, amelyhez a program révén 185 millió lejes támogatást venne igénybe. A cég egyébként főként Mercedes-Benz személygépkocsiknál használt sebességváltókat gyárt, a mostani beruházás valószínűleg azoknak a terveknek a részét képezi, miszerint a Mercedes-Benz itteni gyáregységeinek egy részét is elektromos autóknál használt technológiák gyártására szeretnék átállítani.

Az Economica szerint a német autóipari óriás itteni érdekeltségei mellett a Pirelli Tyres is dokumentumokat nyújtott be az állami támogatás megszerzéséhez, az olasz vállalat egy 393 millió lejes beruházáshoz igényelne 117 millió lejes támogatást az államtól.

A Continental csoporthoz tartozó Automotive Systems is jelentős beruházáson gondolkodhat, legalábbis erre utalhat, hogy a német vállalat is 126 millió lejt kérne Romániától ahhoz, hogy egy 401 millió lejes összértékű beruházást valósítson meg.

A listáról a legnagyobb hazai ipari termelő, az Automobile Dacia sem hiányzik. Az Argeș megyei vállalat 296 millió lejt ruházna be, amihez 82,9 millió lejes támogatásra jelentkezett.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!