Új építőket hirdettek a Maroskece-Aranyosgyéres autópályaszakasz befejezésére

2022. augusztus 9. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy osztrák-német konzorcium nyerte az észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszának megtervezésére és kivitelezésére kiírt versenytárgyalást – írja az Agerpres a szállításügyi miniszter által Facebookon közzétett bejegyzésre hivatkozva.

Sorin Grindeanu tájékoztatása szint a Strabag Kft. és a Geiger Transilvania Kft. 420,34 millió lejért (áfa nélkül) vállalta a munkálatok elvégzését. A konzorciumnak a szerződés aláírása után három hónap áll a rendelkezésére a tervezésre és 18 hónap a kivitelezésre. A munkálatokat vissza nem térítendő uniós alapokból finanszírozzák.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaság (CNAIR) korábbi közlése szerint a szerződést csak az esetleges fellebbezések elbírálása után írják alá az osztrák-német konzorciummal.

A CNAIR először 2015 februárjában kötött szerződést a Maroskece – Aranyosgyéres szakasz építésére egy hazai vállalattal, de csak 2016 májusában adta át a munkaterepet az építőnek, amely ellen később csődeljárás indult. Az útépítővel tavaly márciusban bontottak szerződést. Ezt követően 2022 január végén újabb cégcsoportosulást hirdettek ki győztesnek, a Strabag viszont sikerrel megtámadta a licit eredményhirdetését.

Nem ez lesz az első szakasz, amelyet a Strabag és a Geiger épít az észak-erdélyi autópályán. A Strabag építette a Marosvásárhely – Nyáráadtő (4,5 kilométeres szakasz, amelyhez 4,7 kilométer bekötőút is tartozik), valamint a Nyáráadtő – Marosugra (10,11 kilométer) szakaszt, míg a Geiger a Marosugra – Radnót (3,6 kilométer) szakaszt készítette el jelentősebb késlekedés nélkül.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!