USR: 100 ezer részmunkaidős állás szűnt meg a kormány miatt. PSD: kifehérítjük a gazdaságot

2022. augusztus 4. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 100 ezer részmunkaidőre szóló munkaszerződés szűnt meg a kormány augusztus 1-től bevezetett adózási változásai miatt – fakadt ki egy Facebook-bejegyzésben Cătălin Drulă USR-elnök, aki szerint mindezért a kormánypártok vonhatók felelősségre.

Drulă állítását a munkaerő felügyelőség adataira alapozza, amelyekről az Euronews is beszámolt. Ezek szerint az elmúlt héten 108 ezer részmunkaidős szerződés szűnt meg, ami az összes ilyen típusú Romániában regisztrált munkaszerződés 15%-át teszi ki.

Mint arról beszámoltunk, a kormány július közepén több adótörvénykönyvet módosító jogszabályt is elfogadott. Az egyik legtöbb vitát kiváltó intézkedés a részmunkaidőben foglalkoztatott személyek adózásával kapcsolatos változások jelentették. Augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki. Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól vannak kivételek is: a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

Az USR elnöke tehát erről az intézkedésről írta, hogy rendkívül káros volt a hazai munkaerőpiacra. A helyzetet teljesen másképp látja viszont az intézkedést már korábban is bevezető PSD. A szociáldemokraták korábbi álláspontjukhoz hasonlóan most is úgy látják, hogy a szigorítás hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. Egy Drulă vádjaira reagáló csütörtöki közleményben kijelentik, hogy azért csökkent több mint 100 ezerrel a részmunkaidős szerződések száma, mert ezeket a személyeket azóta teljes munkaidőben alkalmazták a munkaadók. Azt is írják, hogy a részmunkaidős szerződések jelentős részét eddig a munkaadók adóelkerülés céljával kötötték a munkaadókkal.

Ahogy az lenni szokott, az igazságot ezúttal is a két álláspont között kell keresni. A Profit.ro elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy júliusban a teljes munkaidőre megkötött munkaszerződések száma valóban nőtt több mint 70 ezerrel, miközben júniusban ugyanez a szám csak 20 ezerre volt tehető, az viszont nehezen követhető, hogy mi lett a fennmaradó 30 ezer megszűnt részmunkaidős szerződés utóélete. Elképzelhető, hogy sok részmunkaidős állást összevontak a munkáltatók, de ezzel párhuzamosan jó eséllyel sokan állás nélkül is maradhattak.

A vállalkozói szervezetek már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés munkahelyek megszűnését fogja előidézni. A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa által a tagok között készített felmérés szerint az elbocsátásokra készülő munkaadók 47%-a mondta azt, hogy minden részmunkaidőben alkalmazott munkavállalótól megválik, ami meglehetősen drasztikus arány, 22,5% azt mondta, hogy 1 és 5 részmunkaidős alkalmazott elbocsátásával számol, míg a megkérdezettek 22,5%-a arra számított, hogy az adózási változás miatt 1 alkalmazottól fog megválni.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!