USR: 100 ezer részmunkaidős állás szűnt meg a kormány miatt. PSD: kifehérítjük a gazdaságot

2022. augusztus 4. – 15:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 100 ezer részmunkaidőre szóló munkaszerződés szűnt meg a kormány augusztus 1-től bevezetett adózási változásai miatt – fakadt ki egy Facebook-bejegyzésben Cătălin Drulă USR-elnök, aki szerint mindezért a kormánypártok vonhatók felelősségre.

Drulă állítását a munkaerő felügyelőség adataira alapozza, amelyekről az Euronews is beszámolt. Ezek szerint az elmúlt héten 108 ezer részmunkaidős szerződés szűnt meg, ami az összes ilyen típusú Romániában regisztrált munkaszerződés 15%-át teszi ki.

Mint arról beszámoltunk, a kormány július közepén több adótörvénykönyvet módosító jogszabályt is elfogadott. Az egyik legtöbb vitát kiváltó intézkedés a részmunkaidőben foglalkoztatott személyek adózásával kapcsolatos változások jelentették. Augusztus 1-től a minimálbért el nem érő részmunkaidős fizetéseknél a minimálbért tekintik az adóalapnak, és a mindenkori minimálbérnek megfelelő járulékterheket vetnek ki. Ez azt jelenti, hogy egy részmunkaidős alkalmazott fizetése után akkor is a 2550 lejes bruttó minimálbérre meghatározott havi 638 lejes társadalombiztosítási járulékot (CAS) és a 255 lejes egészségbiztosítási járulékot (CASS) fizet be a munkaadó, ha az adóalany fizetése nem éri el a minimálbér szintjét.

Az intézkedés alól vannak kivételek is: a 26 év alatti tanulók és egyetemi hallgatók, a tanulószerződéses gyakorlati képzésen részt vevők, az állami nyugdíjban részesülő nyugdíjasok, a több rész- vagy teljes munkaidős állásban dolgozó magánszemélyek abban az esetben, ha az összjövedelmük meghaladja a minimálbér szintjét. Az intézkedés alól kivételt képeznek emellett a fogyatékkal élők is.

Az USR elnöke tehát erről az intézkedésről írta, hogy rendkívül káros volt a hazai munkaerőpiacra. A helyzetet teljesen másképp látja viszont az intézkedést már korábban is bevezető PSD. A szociáldemokraták korábbi álláspontjukhoz hasonlóan most is úgy látják, hogy a szigorítás hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. Egy Drulă vádjaira reagáló csütörtöki közleményben kijelentik, hogy azért csökkent több mint 100 ezerrel a részmunkaidős szerződések száma, mert ezeket a személyeket azóta teljes munkaidőben alkalmazták a munkaadók. Azt is írják, hogy a részmunkaidős szerződések jelentős részét eddig a munkaadók adóelkerülés céljával kötötték a munkaadókkal.

Ahogy az lenni szokott, az igazságot ezúttal is a két álláspont között kell keresni. A Profit.ro elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy júliusban a teljes munkaidőre megkötött munkaszerződések száma valóban nőtt több mint 70 ezerrel, miközben júniusban ugyanez a szám csak 20 ezerre volt tehető, az viszont nehezen követhető, hogy mi lett a fennmaradó 30 ezer megszűnt részmunkaidős szerződés utóélete. Elképzelhető, hogy sok részmunkaidős állást összevontak a munkáltatók, de ezzel párhuzamosan jó eséllyel sokan állás nélkül is maradhattak.

A vállalkozói szervezetek már korábban arra figyelmeztettek, hogy az intézkedés munkahelyek megszűnését fogja előidézni. A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa által a tagok között készített felmérés szerint az elbocsátásokra készülő munkaadók 47%-a mondta azt, hogy minden részmunkaidőben alkalmazott munkavállalótól megválik, ami meglehetősen drasztikus arány, 22,5% azt mondta, hogy 1 és 5 részmunkaidős alkalmazott elbocsátásával számol, míg a megkérdezettek 22,5%-a arra számított, hogy az adózási változás miatt 1 alkalmazottól fog megválni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!