15 éve nem volt ilyen alacsony az orosz gázkitermelés

2022. augusztus 2. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami energiavállalat júliusban napi 774 millió köbméter gázt pumpált a vezetékekbe 2022 júliusában, ami nem csak 14 százalékkal múlja alul a júniusi átlagot, de 2008 óta a legalacsonyabb kitermelési rátának számít – áll a Bloomberg hétfői (csak előfizetők számára elérhető) összesítésében. Az amerikai gazdasági lap szerint idén a Gazprom összesen 262,4 milliárd köbméter földgázt pumpált a vezetékekbe, ami 12 százalékos csökkenést jelent a 2021-es év hasonló időszakához képest.

A csökkenés oka egyértelműen az orosz-ukrán háború – pontosabban az Oroszországra kivetett uniós szankciók miatti retorzió. A fő gázvezeték, az Északi Áramlat június óta már eleve csak 40 százalékos kapacitással működött, és az újraindítás után is csökkentett módban áramlik rajta a gáz. Emellett több más vezetéken is alig csordogál az orosz nafta, az elmúlt hetekben mindössze harmad–negyedannyi orosz gáz érkezett Európába, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az Európai Bizottság júliusban egy fogyasztáscsökkentési tervet jelentett be, mely 2022 augusztusa és 2023 márciusa között 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentést irányzott elő, és komolyabb ellátási zavarok esetére a testület számára lehetővé tenné, hogy kötelező fogyasztáscsökkentést rendeljen el a tagállamokban.

Az orosz gázfegyverről és a gázfegyver suhintásai nyomán nyílt sebekről több cikkben is foglalkozott a Telex; az orosz gázelzárás logikájáról itt, az európai gáztartalékok helyzetéről itt olvashat, az alternatív földgázforrások kereséséről pedig ebből a cikkből tájékozódhattok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!