15 éve nem volt ilyen alacsony az orosz gázkitermelés

2022. augusztus 2. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami energiavállalat júliusban napi 774 millió köbméter gázt pumpált a vezetékekbe 2022 júliusában, ami nem csak 14 százalékkal múlja alul a júniusi átlagot, de 2008 óta a legalacsonyabb kitermelési rátának számít – áll a Bloomberg hétfői (csak előfizetők számára elérhető) összesítésében. Az amerikai gazdasági lap szerint idén a Gazprom összesen 262,4 milliárd köbméter földgázt pumpált a vezetékekbe, ami 12 százalékos csökkenést jelent a 2021-es év hasonló időszakához képest.

A csökkenés oka egyértelműen az orosz-ukrán háború – pontosabban az Oroszországra kivetett uniós szankciók miatti retorzió. A fő gázvezeték, az Északi Áramlat június óta már eleve csak 40 százalékos kapacitással működött, és az újraindítás után is csökkentett módban áramlik rajta a gáz. Emellett több más vezetéken is alig csordogál az orosz nafta, az elmúlt hetekben mindössze harmad–negyedannyi orosz gáz érkezett Európába, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az Európai Bizottság júliusban egy fogyasztáscsökkentési tervet jelentett be, mely 2022 augusztusa és 2023 márciusa között 15 százalékos gázfelhasználás-csökkentést irányzott elő, és komolyabb ellátási zavarok esetére a testület számára lehetővé tenné, hogy kötelező fogyasztáscsökkentést rendeljen el a tagállamokban.

Az orosz gázfegyverről és a gázfegyver suhintásai nyomán nyílt sebekről több cikkben is foglalkozott a Telex; az orosz gázelzárás logikájáról itt, az európai gáztartalékok helyzetéről itt olvashat, az alternatív földgázforrások kereséséről pedig ebből a cikkből tájékozódhattok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!