A nyugdíjak adómentességének kiterjesztésén gondolkodik a kormány. Mit jelentene ez a gyakorlatban?

2022. július 29. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is napirenden van az a téma, hogy a nyugdíjak esetében az adómentesség felső küszöbértékét 3000 lejre emeljék a jelenleg érvényben lévő 2000 lejről – mondta el Nicolae Ciucă miniszterelnök. Hozzátette, az intézkedés a költségvetés-kiigazítástól és a rendelkezésre álló pénzforrásoktól függ.

Ciucă a küszöbérték emelésének lehetőségéről egy csütörtöki Fehér megyei látogatásának beszélt, és az intézkedéssel kapcsolatban nem győzte hangsúlyozni, hogy nagyon körültekintően kell eljárniuk akkor, amikor döntéseket hoznak az állami költségvetés forrásainak felhasználásával kapcsolatban. A miniszterelnököt egyébként azért is kérdezték erről a témáról, mert Adrian Câciu pénzügyminiszter a szerdai kormányülés után már úgy nyilatkozott, hogy a hatóságok vizsgálják a 2000 lejes küszöbérték megemelését.

Miért fontos ez?

Az adótörvénykönyv hatályos rendelkezései szerint 2018 januárja óta csak a 2000 lej alatti nyugdíjakra nem kell adót fizetni. Azoknál a nyugdíjaknál viszont, amelyek meghaladják ezt a küszöbértéket, a nyugdíj 2000 lej feletti részére 10%-os adót kell fizetni. Íme egy egyszerű példa: egy 2500 lejes bruttó nyugdíjjal rendelkező személy a 2000 lej feletti részre, tehát 500 lejre fizet 10%-os adót, így a nettó nyugdíjának összege 2450 lej.

A miniszterelnök és pénzügyminiszter által belengetett intézkedéssel tehát az változna, hogy például egy olyan nyugdíjas, akinek a bruttó havi nyugdíja 3000 lej, az többé nem kéne 10%-os, 100 lej értékű adót fizessen, hanem megkapná a bruttó juttatásának teljes összegét. Akit érdekel, ezzel a kalkulátorral könnyedén kiszámolhatja, hogy mekkora megtakarítást jelenthet az intézkedés egy adott összegű nyugdíj esetében.

Arra még érdemes kitérni, hiszen bizonyos helyzetekben ezeknek a számításoknak az elvégzésében ennek is van jelentősége, hogy ugyan sokáig a nyugdíjasoknak nem kellett egészségügyi járulékot (CASS) fizetniük a nyugdíjuk után, 2022 februárjától ez is változott. A 4000 lej feletti nyugdíjak esetében szintén 10%-os egészségügyi járulékot szednek be a bruttó nyugdíj összegének azon részére, amely meghaladja a 4000 lejes összeget. Arról, hogy a kormány ehhez hozzányúlna-e, egyelőre sem a miniszterelnök, sem a pénzügyminiszter nem beszélt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!