Eddig 20 megye jelentett aszálykárt, az érintett terület meghaladja a 106 ezer hektárt

2022. július 26. – 10:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország 20 megyéjéből származó adatok szerint az aszály által eddig érintett terület meghaladja a 106 ezer hektárt – írja az Agerpres a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca által közzétett adatokra hivatkozva. Az érintett területek helyzetét a kárjelentések alapján naponta közlik. Eddig a következő megyék jelentettek aszálykárt: Arad, Bákó, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Konstanca, Galac, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Neamţ, Szatmár, Teleorman, Tulcea, Temes, Vaslui és Vrancea.

Az illetékes minisztériumok létrehozták a bizottságokat az aszálykárok felmérésére és értékelésére, és a gazdákkal megvitatták a mezőgazdasági minisztérium által az aszály hatásainak enyhítése érdekében támogatott intézkedéseket.

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a kormány felkérte az Európai Bizottságot, hogy hagyja jóvá a 2014-2022 közötti időszakra szóló nemzeti vidékfejlesztési programban a közvetlen kifizetések 70%-os és 85%-os mértékű előlegének odaítélését a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi intézkedésekre. Ezzel egyidejűleg kormányhatározat-tervezetek készültek a gyümölcsfa- és/vagy gyümölcscserje-ültetvények és/vagy borszőlőültetvények, valamint a sertés- és baromfiágazat megsegítésére vonatkozó rendkívüli támogatási rendszerek jóváhagyására 2022-ben, 51,6 millió euró összegben, amelyből 25,5 millió euró európai alapokból és 26,1 millió euró az állami költségvetésből származik.

Továbbá elkészült és közvita alatt áll a kormányhatározat-tervezet, amely a mezőgazdaságnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása érdekében módosítja Románia fő öntözési és vízelvezető infrastruktúrájának helyreállítására irányuló országos programot. Ennek költségvetése 1,5 milliárd euró, amely összeget 2027-ig kell elkülöníteni az állami büdzséből. Emellett a 2023-2027-es nemzeti stratégiai tervben 400 millió euró összegű beruházásokat irányoztak elő uniós forrásokból a másodlagos öntözési infrastruktúrába.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!