Azt javasolja az Európai Bizottság, hogy minden tagállam csökkentse 15%-kal a gázfogyasztását

2022. július 20. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában – írja az MTI.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. A javaslatban az szerepel, hogy

valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

A javaslat szerint a tagállamoknak szeptemberig részletes energiafelhasználási terveket kellene benyújtaniuk, majd kéthavonta frissíteniük kellene ezeket.

A javaslat azt is lehetővé tenné az EU számára, hogy a csökkentést kötelezővé tegye az országokra nézve, ha Európa gázellátási helyzete olyan mértékben romlik, hogy vészhelyzet következne be, vagy ha két ország kéri az EU-t, hogy hirdessen gázellátási vészhelyzetet.

Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!