Azt javasolja az Európai Bizottság, hogy minden tagállam csökkentse 15%-kal a gázfogyasztását

2022. július 20. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában – írja az MTI.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. A javaslatban az szerepel, hogy

valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

A javaslat szerint a tagállamoknak szeptemberig részletes energiafelhasználási terveket kellene benyújtaniuk, majd kéthavonta frissíteniük kellene ezeket.

A javaslat azt is lehetővé tenné az EU számára, hogy a csökkentést kötelezővé tegye az országokra nézve, ha Európa gázellátási helyzete olyan mértékben romlik, hogy vészhelyzet következne be, vagy ha két ország kéri az EU-t, hogy hirdessen gázellátási vészhelyzetet.

Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!