Azt javasolja az Európai Bizottság, hogy minden tagállam csökkentse 15%-kal a gázfogyasztását

2022. július 20. – 14:48

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán új javaslatcsomagot mutatott be, amelynek célja, hogy jövő tavaszig 15 százalékkal csökkenjen a gázfelhasználás Európában – írja az MTI.

Az uniós testület új tanácsi rendeletet javasol a gázkereslet csökkentésére irányuló összehangolt intézkedésekről. A javaslatban az szerepel, hogy

valamennyi tagállam számára célul tűznék ki, hogy 2022. augusztus 1. és 2023. március 31. között 15 százalékkal csökkentse a gázfelhasználást.

A javaslat szerint a tagállamoknak szeptemberig részletes energiafelhasználási terveket kellene benyújtaniuk, majd kéthavonta frissíteniük kellene ezeket.

A javaslat azt is lehetővé tenné az EU számára, hogy a csökkentést kötelezővé tegye az országokra nézve, ha Európa gázellátási helyzete olyan mértékben romlik, hogy vészhelyzet következne be, vagy ha két ország kéri az EU-t, hogy hirdessen gázellátási vészhelyzetet.

Felhatalmaznák továbbá a bizottságot arra is, hogy a tagállamokkal folytatott konzultációt követően az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdethessen ki, amely valamennyi tagállam számára kötelező gázkereslet-csökkentést írna elő.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!