Akár a félmillió legyártott autó is meglehet idén a Daciának és a Fordnak

2022. július 15. – 16:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első félévben 13,56 százalékkal nőtt Romániában a járműgyártás a tavalyi év azonos időszakához képest – írja a Ziarul Financiar.

A román autógyártók egyesületének adatai szeirnt a Renault tulajdonában levő Dacia és a török Ford Otosan tulajdonában levő Ford összesen 268 759 járművet gyártott romániai üzemeiben, ami 13,56 százalékos növekedés. A megoszlás így néz ki:

a Dacia 165 350 járművet szerelt össze Mioveniben,
a Ford craiovai gyártósorairól pedig 103 409 autó gurult le.

Az elemzés szerint, ha az év hátralevő részében nem áll elő semmilyen akadályozó körülmény, és sem a koronavírus-járvány, sem az elektromos félvezetők hiánya nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a termelést, akkor jó esély van arra, hogy az idén először a román járműgyártás meghaladja az évi 500 ezer járművet.

Legutóbb 2019-ben volt közel ehhez a határértékhez a két gyártó, akkor mintegy 490 ezer autót szereltek össze. Tavaly egész évben a két gyártó 420 755 járművet állított elő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!