Torlódnak az ukrán teherhajók a Fekete-tenger romániai partjainál

2022. július 14. – 12:09

Torlódnak az ukrán teherhajók a Fekete-tenger romániai partjainál
Forrás: MarrinTraffic.com

Másolás

Vágólapra másolva

A MarinTraffic adatai szerint több mint 130 gabonát szállító ukrajnai teherhajó várakozik a Fekete-tengeren a Sulina- és a Bisztroje-csatornánál arra, hogy lerakodhasson a romániai kikötőkben – számolt be csütörtökön a Biziday.

A torlódást az okozza, hogy négy nappal ezelőtt az orosz csapatok elhagyták a Kígyók-szigetét, így megnyílt a Bisztroje-csatorna az ukrán hajók előtt, Kijev pedig megpróbálja felgyorsítani a gabonaimportját. A teherhajóiknak azonban így is akár több hetet is kell várakozniuk arra, hogy eljussanak a romániai kikötőkbe az ukrán mezőgazdasági miniszter helyettese szerint.

A nemzetközi statisztikák szerint Ukrajna a világ búzaexportjának a 9 százalékát, kukoricaexportjának a 16 százalékát, a napraforgóexportjának pedig a 42 százalékát adja.

A közvetítői szerepet vállaló Törökország szerda este jelentette be, hogy eredményre vezettek az Ukrajna, Oroszország és az ENSZ részvételével zajló isztambuli tárgyalások az ukrán gabonaexport blokádjának feloldásáról. Az Ukrajnában megtermelt, de az országban rekedt gabona élelmiszer-ellátási válságot okozott a világban.

A török védelmi miniszter, Hulusi Akar közlése szerint az egyezményt már aláírták, és a két ország küldöttségei jövő héten újra találkoznak, hogy kidolgozzák az ukrán fekete-tengeri kikötőkön keresztül haladó ukrán gabonaszállítmányok közös ellenőrzését. A fekete-tengeri gabonaexportutak biztonságát Törökország fogja felügyelni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!