A kolozsvári az első olyan hazai repülőtér, ahol többé nem kell kipakolni az elektronikai eszközöket és a folyadékféléket

2022. július 14. – 16:10

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan átvilágító rendszert vásárolt a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér, amelynek köszönhetően az utasoknak ezentúl nem kell ellenőrzés céljából kipakolniuk a kézipoggyászukból az elektronikus eszközeiket, valamint az ott szállított folyadékféléket – jelentette be csütörtökön a reptér vezetősége egy sajtótájékoztatón. Kiemelték, hogy ehhez hasonló poggyászszkennelő rendszere semelyik másik repülőtérnek nincs az országban, de kontinentális szinten is a kolozsvári az első légikikötők között vet be hasonló eszközt.

Mint azt David Ciceo, a repülőtér vezérigazgatója elmondta, a berendezés nem csak az utasok kényelmét szolgálja és a várakozási idő jelentős csökkentését eredményezi, hanem egy CTX-típusú szkennernek köszönhetően még nagyobb hatékonysággal szűri ki a robbanóanyagokat is. A vezérigazgató a rendszer fontos hozadékaként kiemelte, hogy

az utasok ezentúl vizet vagy üdítőitalokat is vihetnek magukkal, mennyiségi korlát nélkül.

David Ciceo elmondta azt is, hogy a biztonsági berendezéseket a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül, részben vissza nem térítendő támogatásból vásárolták meg. A berendezések ára 42,4 millió lej volt, ebből 28,2 millió lejt tettek ki az európai források, a többi pénzt az állami költségvetésből kapták.

A sajtóeseményen azt is közölték, hogy a kolozsvári repülőtér vissza nem térítendő forrásokból vészhelyzetek kezelésére szükséges korszerű berendezéseket is vásárolt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!