Várhatóan augusztus elején fogadja el a kormány a költségvetés-kiigazítást

2022. július 13. – 09:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan augusztus elején fogadja el a kormány a költségvetés-kiigazítást – közölte kedd este Kelemen Hunor. A miniszterelnök-helyettes a B1 TV-nek nyilatkozva elmondta, a koalícióban elkezdődtek az egyeztetések és dolgoznak a költségvetés-kiigazításon, amelyet várhatóan augusztus elején fogad majd el a kormány.

Az RMDSZ elnöke hozzátette, a javakra és szolgáltatásokra fordított kiadásokat mintegy 20 százalékkal csökkentik, a közalkalmazotti létszámleépítéssel azonban nem értene egyet, főleg a központi és a helyi közigazgatás területén.

A különnyugdíjak kapcsán Kelemen leszögezte, „ha az állam ad, meg kell szabnia, hogy mennyit ad”. Meglátása szerint a különnyugdíj összege szakmai kategóriától függetlenül nem lehet magasabb a mindenkori államelnöki illetménynél. Ugyanakkor azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy egyesek 45-50 évesen nyugdíjba vonulhatnak, nagyon magas összegű nyugdíjat kapnak, és emellett rendszerint folytatják a munkát az állami vagy versenyszférában, szintén magas fizetésért. Úgy véli, ezeknek a kategóriáknak az esetében emelni kell a nyugdíjkorhatárt.

„Legyen egy mindenkire vonatkozó, általános érvényű szabály. Én ezt javasoltam. Elkezdődtek a tárgyalások, de nem zárultak még le” – idézte az Agerpres a kormányfőhelyettest, aki szerint egy másik lehetséges megoldás az lenne, ha többletadót rónának ki az államfő fizetését meghaladó összegre valamennyi kategóriájú különnyugdíj esetében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!