Májusban 1 százalékkal, 3928 lejre csökkent a nettó átlagbér

2022. július 13. – 08:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az országos bruttó átlagbér 85 lejjel (1,3 százalékkal), 6358 lejre csökkent májusban áprilishoz képest, a nettó átlagbér pedig 3928 lej volt, 39 lejjel (1 százalékkal) kisebb, mint egy hónappal korábban – írta kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataira hivatkozva az Agerpres.

A legnagyobb nettó átlagbért – 9178 lej – az információtechnológiai ágazatban (beleértve az informatikai szolgáltatásokat) jegyezték, a legkisebbet – 2120 lej – pedig a vendéglátóiparban.

2021 májusához viszonyítva 12,5 százalékkal nőtt az országos nettó átlagbér az idei ötödik hónapban. Ugyanakkor a reálbérindex 98,3 százalékos volt a múlt év azonos hónapjához mérten, míg idén áprilishoz képest 97,8 százalékos.

Az INS közlése szerint a legtöbb gazdasági ágazatban csökkent májusban az átlagbér. Ez részben azzal magyarázható, hogy az előző hónapokban különféle prémiumokban és egyéb juttatásokban részesültek a munkavállalók, de a cégek bevételeinek visszaesése is hozzájárult a csökkenéshez, akárcsak az átlagosnál kevesebbet kereső munkavállalók felvétele bizonyos gazdasági ágazatokban.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a tanügyben 11,6 százalékkal, a közigazgatásban pedig 3,1 százalékkal nőtt a nettó átlagbér májusban áprilishoz képest, elsősorban a vakációs utalványoknak köszönhetően. Az egészségügyben 1 százalékos csökkenést jegyeztek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!