A hazai gáztározók telítettsége jelenleg 47 százalékon áll

2022. július 12. – 16:56

Másolás

Vágólapra másolva

Lesz elegendő földgáz a romániai tározókban a téli energiaszükséglet fedezésére – ígérte meg kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök egy Facebook bejegyzésben.

Az Agerpres által is szemlézett bejegyzésben a kormányfő emlékeztetett, az uniós ütemterv szerint augusztus 1-jéig fel kell tölteni a gáztárolókat kapacitásuk legalább 46 százalékáig. Románia ezt a célt már teljesítette,

a hazai gáztározók telítettsége ugyanis már elérte a 47 százalékot.

Ez elsősorban annak tudható be Ciucă szerint, hogy a hazai kitermelésű gáz nagy része a tározókba kerül. Szerdán a hazai kitermelésű gáz 70 százaléka került a tárolókba, ami rekordnak számít eddig.

A miniszterelnök hozzátette, az Európai Bizottság vonatkozó rendelete értelmében a téli szezon kezdetéig, azaz november 1-jéig a tagállamok területén található gáztárolókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni. „Ebben az ütemben a megszabottnál korábban is elérhetjük ezt az arányt” – fogalmazott.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!