Ti sem tudtatok bankkártyával fizetni a hétvégén? Ez volt az oka

2022. július 11. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

Sok bankkártyatulajdonos szembesülhetett a hétvégén fizetési nehézségekkel amiatt, mert technikai gondok léptek fel a SIBS rendszerével. A SIBS a bankok és a nagy bankkártyacégek külső szolgáltatójaként a kártyás kifizetések feldolgozásáért felel.

Úgy tudjuk, a probléma a CEC Bank, az OTP Bank, a Libra Bank és egyes funkciók esetében az Unicredit bank ügyfeleit is érintette. A ügyfelek azt tapasztalhatták, hogy nem tudnak bankkártyával fizetni az üzletekben, illetve online, emellett a bankautomatákból való készpénzfelvételnél is problémákba ütközhettek. Van olyan nagy kiskereskedelmi lánc is, amelynél a vásárlók órákon át csak készpénzzel tudtak fizetni.

A SIBS technikai gondjai szombat reggel kezdődtek, és szombat éjfélig ugyan ezek jelentős részét el tudták hárítani, még mindig elképzelhető, hogy az ügyfelek kisebb problémákkal szembesülnek. Információink szerint ugyan a SIBS azt kommunikálja a bankok felé, hogy a technikai gondokat teljes mértékben megoldották, a bankok ügyfélszolgálataira még mindig viszonylag sok visszajelzés érkezik az ügyfelek részéről a rendszer akadozása miatt.

A technikai gondok olyan szempontból példátlanok, hogy még nem fordult elő ezzel a kifizetési rendszerrel ilyen huzamos ideig fennálló technikai hiba. A bankok az ilyen ritkán előforduló helyzetekre egyébként pufferekkel, vagyis olyan pénztartalékokkal készülnek, amelyekből a kifizetéseket technikai fennakadások esetén is végre lehet hajtani. Ezek a tartalékok ugyanakkor jellemzően néhány óráig elegendők, a SIBS rendszerével kapcsolatos probléma viszont ennél tovább tartott, tehát a pufferek még a technikai gondok orvoslása előtt kimerültek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!