Nem mindenki örül annak, hogy új tulajdonosa lett a craiovai Ford üzemnek

2022. július 7. – 10:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Ford Otosan júliustól hivatalosan is átvette a Ford craiovai üzemét, ahol 490 millió euró értékű beruházásra készülnek a gyártási kapacitás növelése érdekében. Az új tulajdonos képviselői kedden egy olyan hivatalos eseményen beszéltek a terveikről, amelyen Nicolae Ciucă miniszterelnök is részt vett.

A Ford Otosan a Ford Motor Company és a török Koc Holding közös vállalkozása, egy úgynevezett joint venture, amelyet vállalatok jellemzően azért alapítanak, mert egyrészt úgy értékelik, hogy az erőforrásaik kiegészítik egymást, másrészt pedig így osztják meg egymás között a beruházásaikkal kapcsolatos üzleti kockázatokat.

Az olténiai gyárat most ez a közös vállalkozás veszi át, amely azt tervezi, hogy 2023-tól a Ford Puma mellett két új modellt is gyártani fognak. Néhány pontban így lehet összefoglalni a várható történéseket:

  • 2022 végén befejezik a 2017 óta gyártott Ford Ecosport városi terepjáró készítését, de tovább folytatják Európa legnépszerűbb Ford modelljének, a Ford Pumának a gyártását,
  • 2023-ban elkezdik készíteni a Transit Courier és a Transit Tourneo áru-, illetve személyszállításra alkalmas modellek legújabb verzióit – ez a lépés már egyértelműen a Ford Otosan színrelépésének a hozadéka,
  • 2024-ben romániai premierként elkezdenék készíteni a Puma teljesen elektromos modelljét,
  • emellett a termékpaletta 2024-ben a Transit Courier és Transit Tourneo teljesen elektromos modelljeivel egészülne ki.

A vállalat közlése szerint a 490 millió eurós beruházás azt fogja eredményezni, hogy a craiovai gyár jelenlegi kapacitása évi 250 ezerről 272 ezer járműre emelkedik. Craiován 2021-ben 163 ezer személyautó készült, ezek 80%-a Puma volt, az üzem tehát korántsem pörgött teljes kapacitáson. Ez a vállalat üzleti eredményein is meglátszott, a Ford Románia árbevétele éves összevetésben 8%-ot, 2,34 milliárd euróra esett tavaly, míg a nyeresége is 22%-ot csökkent, és 12,5 millió eurót ért el. Ha a friss pénzügyi számokat a globális autóipar gyengélkedése fényében vizsgáljuk, akkor viszont a Ford olténiai üzemének teljesítménye nem feltétlenül nevezhető rossznak, tavaly például a félvezetők globális hiánya miatt is kénytelen voltak szüneteltetni a termelést.

Nem mindenki örül a tulajdonosváltásnak

A teljesen elektromos modellek gyártása alapvetően jó hír a román ipar számára, a keddi eseményen Cicolae Ciucă miniszterelnök is azt emelte ki, hogy a Ford Otosan hozzájárul ahhoz, hogy Románia gazdasága elérje a zöld átállással kapcsolatos vállalásait.

A részben török tulajdonú vállalat megjelenésének viszont nem mindenki örül, a tulajdonosváltás egyik legismertebb kritikusa Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök, aki jelenleg az Autógyártók és Importőrök Egyesületének (APIA) tiszteletbeli elnöke. Tăriceanu már tavasszal azon véleményének adott hangot, hogy nem nézi jó szemmel a török vállalat érkezését, mivel a Ford Otosan egy főleg haszongépjárművekre specializálódott vállalat, ami azt eredményezheti közép távon, hogy a craiovai gyár is átáll haszonjárművek gyártására, ez pedig a termelési számok esetében nem feltétlen fog pozitív folyamatokat elindítani, már csak azért sem, mert személyautókra nagyobb a piaci igény.

A volt miniszterelnök emellett arra is rámutatott, hogy Románia tulajdonképpen mindig is versenyben volt Törökországgal a befektetőkért és a gyártási kapacitásokért. Amikor a Ford 2007 előtt a romániai beruházáson gondolkodott, akkor is egy török üzemmel volt versenyben a craiovai gyár, ezért szerinte fennáll a veszélye, hogy a Ford Otosan számára mindig a törökországi fejlesztések fognak prioritást élvezni a romániai üzemmel szemben. Tăriceanu azt is nehezményezi, hogy az új tulajdonos egyelőre csak a következő 2-3 évre szóló terveiről beszél.

A volt miniszterelnök érvelésének persze némiképp ellentmond az, hogy az üzem átvételével a Ford Otosan éppen egy közel félmilliárd eurós beruházást jelentett be. Emellett Guven Ozyurt, a Ford Otosan vezérigazgatója azt is kiemelte, hogy az általa vezetett vállalat az elmúlt időszakban 2 milliárd eurót fektetett be olyan technológiákba, amelyek eredményeit Craiován is hasznosítani fogják. Az új tulajdonos emellett azt is bejelentette, hogy a beruházásokkal szinkronban szeretnék újra 6 ezer fölé emelni az alkalmazottak számát, jelenleg a vállalatnál 5 893 személy dolgozik.

Az is inkább a Ford Otosan komolyabb szándékait támasztja alá, hogy a cég vezetői újra számon kérték a román kormányt a megígért infrastrukturális fejlesztések jelentős késlekedése miatt. Mint azt a Ziarul Financiar is kiemeli, a craiovai üzem 15 évvel ezelőtt került a Ford érdekeltségébe, és a román kormány már akkor megígérte a vállalatnak, hogy jelentős fejlesztéseket hajt végre a Craiova és Bukarest közötti vasúti összeköttetésben, emellett elkészíti a Craiova és Pitești közötti gyorsforgalmi utat. Utóbbi legjobb esetben is 2024-ben lesz használható teljes egészében, míg a Bukarest-Craiova vasúti vonalon jelenleg sebességkorlátozás mellett közlekednek a szerelvények.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!