Megint alapkamatot emelt a jegybank

2022. július 6. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa szerdán úgy döntött, hogy 3,75%-ról 4,75%-ra emeli az alapkamatot. Az irányadó kamatláb emelése csütörtöktől, július 7-től lép érvénybe – tájékoztat a jegybank oldala.

A BNR közleménye szerint szintén 100 bázisponttal, 4,75%-ról 5,75%-ra emelkedik a lombard hitelek kamata, míg a letéti ráta szintén 100 bázisponttal, 2,75%-ról 3,75%-ra változik. A jegybank közleményében azt is megjegyzi, hogy a hitelintézetek számára meghatározott kötelező tartalékok szintje változatlan marad.

Az infláció rendkívül magas szintje miatt az elemzők egyöntetűen az alapkamat emelésére számítottak, a várakozások ugyanakkor jellemzően inkább kisebb, 75 bázispontos alapkamat-emelést prognosztizáltak.

A jegybank utoljára május elején változtatott az irányadó kamaton, akkor alacsonyabb mértékű, 75 bázispontos emelést hajtott végre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!