Az EP rábólintott: Horvátország január 1-től bevezetheti az eurót

2022. július 05. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta, hogy Horvátország huszadik országként csatlakozzon az euróövezethez január elsején – írja az MTI.

Az EP 539 szavazattal, 45 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett fogadta el, hogy Horvátország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges összes feltételt.

Az EP mostani álláspontját még továbbítják majd az euróövezet minden tagállamának, majd az Európai Unió Tanácsa, az EP és az Európai Központi Bank közösen dolgozza ki a bevezetést lehetővé tévő jogszabályt. Ennek részeként fogják azt az árfolyamot is megállapítani, amely alapján 2023 január elsejétől a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát január elsejétől költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet is. A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Előző körben, június elején már az Európai Bizottság is rábólintott a csatlakozásra, miután májusban megszavazta azt a horvát parlament.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!