Már hétfőn közvitára bocsáthatják az adótörvénykönyv módosításait

2022. július 04. – 15:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányzati források szerint már hétfőn közvitára bocsátják az adótörvénykönyv módosításairól szóló tervezetet, amelyet jövő héten már el is fogadna a kormány – írja az Agerpres.

A hírügynökség szerint az intézkedések között szerepel a szerencsejáték-adó módosítása. A szerencsejátékból származó 3000 lejig terjedő nyereményt 10%-kal, a 3000 és 10 000 lej közötti nyereményt 20%-kal, a 10 000 lej felettit pedig 40%-kal adóztatnák meg.

Egy másik intézkedés az Agerpres szerint a legfeljebb 600 000 lejért megvásárolt, legtöbb 120 négyzetméter alapterületű lakások vásárlására kivetett áfára vonatkozik.

A források szerint az adórendszert a következő három évben nem módosítanák.

A kormányzati források azt is megemlítették, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök és a liberálisok a koalíciós tárgyalásokon nem ellenezték a különnyugdíjakra kivetendő többletadó ötletét. A kormányfő azt kérte, hogy ebben az ügyben törvényes megoldás szülessen.

Az egységes adókulcsot illetően a források rámutattak, hogy az országos helyreállítási tervben (PNRR) foglaltak értelmében Románia köteles alkalmazni ezt, és fel kell számolnia a kivételeket.

Utóbbi azért is érdekes, mert a kormánykoalíciót adó pártok múlt heti egyeztetéseiről kiszivárgott információk szerint a pártok vezetői arról egyeztettek, hogy 15%-os adóleírást tennének lehetővé a 26 év alatti fiatalok jövedelemadója esetén. Emellett gyermekenként 100 lejes adóleírásban részesülhetnek a szülők akkor, ha a gyermekük aktívan részt vesz az iskolai oktatásban.

Az Economedia gazdasági portál arról is írt, hogy információik szerint az olyan családokban, ahol négy gyermek vagy annál több van, a családfenntartók jövedelemadómentességet kapnának a tervezett módosítások szerint, amelyekről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!