Már hétfőn közvitára bocsáthatják az adótörvénykönyv módosításait

2022. július 4. – 16:30

Másolás

Vágólapra másolva

Kormányzati források szerint már hétfőn közvitára bocsátják az adótörvénykönyv módosításairól szóló tervezetet, amelyet jövő héten már el is fogadna a kormány – írja az Agerpres.

A hírügynökség szerint az intézkedések között szerepel a szerencsejáték-adó módosítása. A szerencsejátékból származó 3000 lejig terjedő nyereményt 10%-kal, a 3000 és 10 000 lej közötti nyereményt 20%-kal, a 10 000 lej felettit pedig 40%-kal adóztatnák meg.

Egy másik intézkedés az Agerpres szerint a legfeljebb 600 000 lejért megvásárolt, legtöbb 120 négyzetméter alapterületű lakások vásárlására kivetett áfára vonatkozik.

A források szerint az adórendszert a következő három évben nem módosítanák.

A kormányzati források azt is megemlítették, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök és a liberálisok a koalíciós tárgyalásokon nem ellenezték a különnyugdíjakra kivetendő többletadó ötletét. A kormányfő azt kérte, hogy ebben az ügyben törvényes megoldás szülessen.

Az egységes adókulcsot illetően a források rámutattak, hogy az országos helyreállítási tervben (PNRR) foglaltak értelmében Románia köteles alkalmazni ezt, és fel kell számolnia a kivételeket.

Utóbbi azért is érdekes, mert a kormánykoalíciót adó pártok múlt heti egyeztetéseiről kiszivárgott információk szerint a pártok vezetői arról egyeztettek, hogy 15%-os adóleírást tennének lehetővé a 26 év alatti fiatalok jövedelemadója esetén. Emellett gyermekenként 100 lejes adóleírásban részesülhetnek a szülők akkor, ha a gyermekük aktívan részt vesz az iskolai oktatásban.

Az Economedia gazdasági portál arról is írt, hogy információik szerint az olyan családokban, ahol négy gyermek vagy annál több van, a családfenntartók jövedelemadómentességet kapnának a tervezett módosítások szerint, amelyekről itt írtunk bővebben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!