Jelenleg 41 százalékos a romániai gáztározók telítettsége, Ciucă szerint novemberre meglesz a 80 százalék

2022. június 28. – 15:45

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország gáztározóinak telítettsége 41 százalékos jelenleg, ezt novemberig 80 százalékra növelik – közölte kedden Nicolae Ciucă miniszterelnök Konstancán az Agerpres tudósítása szerint. Ciucă kedden azért volt a tengerparti városban, mert Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel együtt részt vett a Black Sea Oil & Gas társaság által a Midia Gas Development (MGD) projekt keretében folytatott gázkitermelés elkezdése alkalmából szervezett eseményen.

Ciucă az eseményen elmondta, egy európai uniós döntés értelmében télire minden tagállamnak 80 százalékig fel kell töltenie gáztározóit, ez ugyanis a téli szükségletek kielégítéséhez szükséges mennyiség minimuma.

A romániai gáztározók jelenleg 41 százalékon állnak.

Augusztus elsejéig 46, szeptember 1-jéig 57, október első napjáig 66, november elsejéig pedig 80 százalékos telítettséget terveznek elérni – mondta.

Arról is beszámolt, hogy a román hatóságok több szálon is próbálnak olyan lépéseket tenni, amelyek felgyorsítják ezt a folyamatot. Például tárgyalásba kezdtek Azerbajdzsánnal, az amerikai partnerekkel pedig folyékony gáz behozataláról folynak egyeztetések – tette hozzá a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy „a lakosság és a gazdaság érdekében” a kormány újra fogja tárgyalni az országos helyreállítási terv (PNRR) energiaügyi fejezetében „mindazt, ami újratárgyalható”. A kormányfő azért beszélt erről, mert arról kérdezték, hogy a kormány fontolgatja-e a PNRR energiaügyi fejezetének újratárgyalását oly módon, hogy halasztható legyen a bányák bezárása.

„Jelenleg az egész Európai Unióban érvényben van az a döntés, amelynek a REPowerEU nevet adták. Ez lehetőséget ad bizonyos összetevők újbóli megvitatására az energia területén. Mindent újra fogunk tárgyalni, ami újratárgyalható a román állampolgárok és a román gazdaság érdekében” – felelte Ciucă.

Azt is megemlítette, hogy jelenleg az energia ára csak az április elseje előtt hozott sürgősségi kormányrendelettel korlátozható. Ez a kormányrendelet egy éven keresztül van hatályban, tehát a helyzet függvényében még lejárta előtt újabb döntést kell majd hozni ebben a kérdésben – tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő a Midia földgázmezőn megkezdett kitermeléssel kapcsolatban rámutatott, az elmúlt 30 év viszonylatában ez az első gázkitermelési projekt a Fekete-tenger romániai térségében, és ebben a hónapban már került is a hazai piacra a fekete-tengeri földgázból. Románia ezzel fontos lépést tesz az energiabiztonság garantálása felé. „Az a tény, hogy e projekt révén évente egymilliárd köbméter földgázt sikerül kitermelni, azt jelenti, hogy Románia fogyasztási igényeinek 90 százalékát ki tudjuk majd elégíteni” – fogalmazott. Ciucă hangsúlyozta, ez a projekt is bizonyítja, hogy az ország képes új forrásokat és megoldásokat találni egy olyan időszakban, amikor az ukrajnai háború miatt veszélybe került a világ gázellátása. A kormány elkötelezett amellett, hogy Románia az orosz gáztól függő országból a régió energetikai stabilitását biztosítani képes állammá váljon – tette még hozzá.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!