Adóemelésekre készül a kormány: drágább lehet a cigaretta és a cukros italok, nőhet az osztalékadó

2022. június 28. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egybehangzó sajtóértesülések szerint több területen is adóemelésre készül a kormány. A legfontosabb módosítások között az is szóba került, hogy növekedhet az osztalékadó mértéke, valamint emelnék az alkoholos italokra és dohánytermékekre kivetett jövedéki adót is, ami annyira nem is újdonság, de ha valóban meglépik, egyértelműen ezeknek a termékeknek a drágulásához vezethet.

Az osztalékadó emelkedéséről az Economedia gazdasági portál és a Digi24 is azt írja, hogy 5%-ról 8%-ra fog emelkedni a kormánypártok megállapodása szerint. Ez nem csak az értékpapírok után, hanem a vállalatok által a tulajdonosoknak fizetett osztalékokat is érinti. Az osztalékadó emelése abból a szempontból nem lenne meglepetés, hogy Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke már korábban többször is beszélt arról, véleményük szerint Romániában a tőke megadóztatása túl csekély a munkára kivetett adóterhekkel szemben.

Az sem feltétlen meglepetés, hogy emelnék a cigarettára kivetett adókat, itt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora emeléssel készülhetnek a kormánypártok. Abból ugyanakkor ki lehet indulni, hogy ezer szál cigarettára 563,97 lej jövedéki adó van kivetve jelenleg, a kormánynak pedig már korábban szándékában állt, hogy egy többlépcsős adóemelés részeként 5,5%-kal növelje a hagyományos cigarettára, 12,3%-kal a nikotint tartalmazó folyadékokra és 35,6%-kal a hevített dohánytermékekre kivetett jövedéki adót. A Profit.ro még júniusban azt írta a tervezett intézkedésről, hogy

körülbelül 0,50 lejjel emelheti meg egy doboz cigaretta árát.

Áfaemelésre is készülhet a kormány, a magas cukortartalmú üdítőitalok esetében 5%-ról 19%-ra emelkedhet az általános forgalmi adó. Ez az intézkedés is viszonylag régóta terítéken van, és elsősorban inkább azt a célt szolgálja, hogy a lakosság kevesebb ilyen terméket fogyasszon. Az adóemelés ebben az esetben azt eredményezheti, hogy literenként akár 1 lejjel is drágulhatnak ezek a termékek. Egy egyszerű számítás alapján: a jelenleg körülbelül 5,60 lejbe kerülő 2 literes Coca-Cola esetén akár 7,60 lejre is emelkedhet az ár.

Némiképp meglepetés viszont, hogy sajtóértesülések szerint a kormány nekimenne a szerencsejáték-iparágnak, amelynek az iparági adóját 40%-ra emelheti.

Az is újdonság, hogy a mezőgazdasági és építkezési ágazatokban az úgynevezett adómentességi küszöböt a jelenlegi 30 ezer lejről 10 ezer lejre csökkentenék.

Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfőn elismerte, hogy valóban terítéken vannak adók emelésével kapcsolatos intézkedések, amelyeket a pénzügyminisztériummal közösen dolgoznak ki, és a kormány sürgősségi kormányrendelet formájában fogadhat el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!