Várhatóan 4 százalékkal nő az idén a román gazdaság az OTP elemzői szerint

2022. június 25. – 09:05

Várhatóan 4 százalékkal nő az idén a román gazdaság az OTP elemzői szerint

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank Románia elemzői szerint lassul a román gazdaság növekedése az idén a magas infláció, a stagnáló reálbérek, a globális növekedés mérséklődése és az orosz-ukrán konfliktus miatt, de az első negyedévi erős gazdasági eredmények elegendőek lesznek a becsült 4 százalékos éves GDP-növekedés eléréséhez, annak ellenére is, hogy a következő negyedévekben a gazdaság teljesítménye várhatóan visszaesik – olvasható a bank közleményében.

Az MTI bukaresti irodájához pénteken eljutatott közlemény szerint a gazdaság teljesítményét tekintve az első fél évben közölt makrogazdasági mutatók meglepetést okoztak, hiszen a 2021 második felében jellemző stagnálást követően a piaci várakozások alapján inkább korrekcióra lehetett számítani a GDP-növekedést illetően. A különböző ágazati elemzések a szolgáltatások és a kereskedelem meglepően jó teljesítményét emelik ki, ami előbbi esetében azzal magyarázható, hogy a járvány elmúltával élénkült a szolgáltatások iránti kereslet.

A bank elemzői által elvégzett regionális összehasonlítás optimistább átlagos növekedési teljesítményre utal Románia esetében, annak ellenére is, hogy a következő évre vonatkozó előrejelzés pesszimista, visszafogottabb eredményeket prognosztizál.

Jelenleg minden terület negatívan érintett, beleértve az infláció, a kereskedelem, a reáljövedelmek, a kamatlábak alakulását, valamint a jelenleg szünetelő költségvetési konszolidációt is. Utóbbi akkor folytatódhat, ha kamatkörnyezet konszolidálódik, és ennek következményeként a gazdasági növekedés 3 százalék alá csökkenhet 2023-ban. A pozitív kilátásokat ugyanakkor az segíti, hogy Románia várhatóan a GDP 3,5 százalékának megfelelő európai uniós forrásokhoz fog jutni.

Becslések szerint az infláció júniusban tetőzhet 15 százalék alatti szinten. A következő időszakban a csökkenése lassú dinamikát fog követni, ezért márciusig nem lesz egyszámjegyű az infláció. Az alapkamat jelenlegi 3,75 százalékos szintje még mindig távolról követi az infláció alakulását, ezért nagy valószínűséggel év végére a kamatszint eléri a 7 százalékot.

Az országos statisztikai intézet adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 6,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten. A tavalyi utolsó negyedévhez mérten a GDP 5,2 százalékkal nőtt január és március között.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!