Várhatóan 4 százalékkal nő az idén a román gazdaság az OTP elemzői szerint

2022. június 25. – 09:05

Várhatóan 4 százalékkal nő az idén a román gazdaság az OTP elemzői szerint

Másolás

Vágólapra másolva

Az OTP Bank Románia elemzői szerint lassul a román gazdaság növekedése az idén a magas infláció, a stagnáló reálbérek, a globális növekedés mérséklődése és az orosz-ukrán konfliktus miatt, de az első negyedévi erős gazdasági eredmények elegendőek lesznek a becsült 4 százalékos éves GDP-növekedés eléréséhez, annak ellenére is, hogy a következő negyedévekben a gazdaság teljesítménye várhatóan visszaesik – olvasható a bank közleményében.

Az MTI bukaresti irodájához pénteken eljutatott közlemény szerint a gazdaság teljesítményét tekintve az első fél évben közölt makrogazdasági mutatók meglepetést okoztak, hiszen a 2021 második felében jellemző stagnálást követően a piaci várakozások alapján inkább korrekcióra lehetett számítani a GDP-növekedést illetően. A különböző ágazati elemzések a szolgáltatások és a kereskedelem meglepően jó teljesítményét emelik ki, ami előbbi esetében azzal magyarázható, hogy a járvány elmúltával élénkült a szolgáltatások iránti kereslet.

A bank elemzői által elvégzett regionális összehasonlítás optimistább átlagos növekedési teljesítményre utal Románia esetében, annak ellenére is, hogy a következő évre vonatkozó előrejelzés pesszimista, visszafogottabb eredményeket prognosztizál.

Jelenleg minden terület negatívan érintett, beleértve az infláció, a kereskedelem, a reáljövedelmek, a kamatlábak alakulását, valamint a jelenleg szünetelő költségvetési konszolidációt is. Utóbbi akkor folytatódhat, ha kamatkörnyezet konszolidálódik, és ennek következményeként a gazdasági növekedés 3 százalék alá csökkenhet 2023-ban. A pozitív kilátásokat ugyanakkor az segíti, hogy Románia várhatóan a GDP 3,5 százalékának megfelelő európai uniós forrásokhoz fog jutni.

Becslések szerint az infláció júniusban tetőzhet 15 százalék alatti szinten. A következő időszakban a csökkenése lassú dinamikát fog követni, ezért márciusig nem lesz egyszámjegyű az infláció. Az alapkamat jelenlegi 3,75 százalékos szintje még mindig távolról követi az infláció alakulását, ezért nagy valószínűséggel év végére a kamatszint eléri a 7 százalékot.

Az országos statisztikai intézet adatai szerint a bruttó hazai termék (GDP) 6,5 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten. A tavalyi utolsó negyedévhez mérten a GDP 5,2 százalékkal nőtt január és március között.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!