Három hónapig bepótolna az állam az autósok tankolásába

2022. június 22. – 18:52

Három hónapig bepótolna az állam az autósok tankolásába
Fotó: Julius-Christian Schreiner / DPA / DPA Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy próbálja meg kompenzálni a kormány az üzemanyagok drágulását, hogy három hónapig, júliustól szeptemberig az állam bepótol a benzin és a gázolaj literenkénti árába. Az intézkedés részleteiről csütörtöki ülésén dönt a kormány – erősítették meg egy szerdai informális sajtóbeszélgetésen a koalíció vezetői.

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elmondta: az eljárás lényege, hogy az üzemanyag-forgalmazók csökkentik a termékek árát, és a különbözetet kifizetik nekik a központi költségvetésből. Hasonló módszert alkalmazott korábban a kormány a földgáz és áram drágulásának kompenzálására is – írja a Hotnews.

Az állam literenként fix összeggel pótol be az üzemanyagok árába. Ha tehát a forgalmazó egy lejjel csökkenti a benzin és a gázolaj árát, akkor literenként egy lejt kap a költségvetésből. Az intézkedés azért csak három hónapra lesz érvényes, mert senki nem tudja megjósolni, hogyan alakulnak az árak a nemzetközi olajpiacon egy negyedév múlva – magyarázta a miniszterelnök.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!