Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója

2022. június 21. – 10:26

frissítve

Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója
Fúrótorony az Irkutszki régióban, Oroszországban – Fotó: Vasily Fedosenko / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború és a jelentős árkedvezmények megtették a hatásukat: Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója májusban.

A távol-keleti ország 8,4 millió tonna orosz nyersolajat importált az előző hónapban, ami 55 százalékkal több a tavaly májusinál. Oroszország ezzel a 7,8 millió tonnát leszállító Szaúd-Arábiát megelőzve Kína legnagyobb olajimportőr partnere lett – írja a BBC.

A távol-keleti ország annak ellenére növelte az orosz olajbeszállításokat, hogy a lassuló gazdaság és a koronavírus miatt elrendelt újabb lezárások csökkentették a belföldi keresletet.

A Forbes szerint inkább az árkedvezmények magyarázzák a behozatal fellendülését, ugyanis két állami olajfinomító vállalat is jelentős engedménnyel vásárolhatott orosz nyersolajat. A két ország vezetése már régóta jó viszony ápol egymással, februárban (még az orosz-ukrán háború kitörése előtt) úgy fogalmaztak, hogy a barátságuk nem ismer határokat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!