Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója

2022. június 21. – 10:26

frissítve

Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója
Fúrótorony az Irkutszki régióban, Oroszországban – Fotó: Vasily Fedosenko / File Photo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz-ukrán háború és a jelentős árkedvezmények megtették a hatásukat: Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója májusban.

A távol-keleti ország 8,4 millió tonna orosz nyersolajat importált az előző hónapban, ami 55 százalékkal több a tavaly májusinál. Oroszország ezzel a 7,8 millió tonnát leszállító Szaúd-Arábiát megelőzve Kína legnagyobb olajimportőr partnere lett – írja a BBC.

A távol-keleti ország annak ellenére növelte az orosz olajbeszállításokat, hogy a lassuló gazdaság és a koronavírus miatt elrendelt újabb lezárások csökkentették a belföldi keresletet.

A Forbes szerint inkább az árkedvezmények magyarázzák a behozatal fellendülését, ugyanis két állami olajfinomító vállalat is jelentős engedménnyel vásárolhatott orosz nyersolajat. A két ország vezetése már régóta jó viszony ápol egymással, februárban (még az orosz-ukrán háború kitörése előtt) úgy fogalmaztak, hogy a barátságuk nem ismer határokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!