Hivatalosan is megszüntette a kormány a hajdanán népszerű nyugtalottót

2022. június 21. – 11:16

Hivatalosan is megszüntette a kormány a hajdanán népszerű nyugtalottót
Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a nyugtalottó megszüntetéséről szóló sürgősségi rendelet. A nyereményjátékot már 2020 szeptemberében felfüggesztették – emlékeztet a zf.ro.

A nyugtalottó 2015 áprilisi bevezetése egy rendelet része volt, amellyel a Ponta-kormány az adócsalást akarta visszaszorítani. Előzményeként abban az évben márciustól valamennyi üzlet és vendéglő köteles volt jól látható helyen kifüggeszteni azt a figyelmeztetést, hogy a vásárló vagy a vendég bátran távozhat fizetség nélkül, ha nem kapott pénztári nyugtát.

A nyugtalottó nyerteseit havonta sorsolták ki, de voltak rendkívüli sorsolások is. A játékban a sorsolás időpontja előtti hónapban összegyűjtött, tetszőleges mennyiségű nyugtával lehetett részt venni, de csak 1 és 999 lej közötti (lekerekített) értékű kasszabonnal lehetett nyerni. Sorsoláskor két számot húztak ki: egy háromjegyű, 1 és 999 közötti számot, illetve egy dátumot az előző hónapból. Az a nyugta volt a nyerő, amelyen a kisorsolt összeg és dátum szerepelt, a nyeremény összege pedig a havi nyereményalaptól és a nyerő nyugták számától függött.

A nyereményjáték iránt eleinte rendkívül nagy volt az érdeklődés, ami az évek elteltével fokozatosan lanyhult. A megszüntetéséről szóló sürgősségi rendeletben azzal indokolja a kormány az intézkedést, hogy a nyugtalottó már nem hatékony eszköze az adócsalás visszaszorításának.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!