Hivatalosan is megszüntette a kormány a hajdanán népszerű nyugtalottót

2022. június 21. – 11:16

Hivatalosan is megszüntette a kormány a hajdanán népszerű nyugtalottót
Fotó: Wikipédia

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a nyugtalottó megszüntetéséről szóló sürgősségi rendelet. A nyereményjátékot már 2020 szeptemberében felfüggesztették – emlékeztet a zf.ro.

A nyugtalottó 2015 áprilisi bevezetése egy rendelet része volt, amellyel a Ponta-kormány az adócsalást akarta visszaszorítani. Előzményeként abban az évben márciustól valamennyi üzlet és vendéglő köteles volt jól látható helyen kifüggeszteni azt a figyelmeztetést, hogy a vásárló vagy a vendég bátran távozhat fizetség nélkül, ha nem kapott pénztári nyugtát.

A nyugtalottó nyerteseit havonta sorsolták ki, de voltak rendkívüli sorsolások is. A játékban a sorsolás időpontja előtti hónapban összegyűjtött, tetszőleges mennyiségű nyugtával lehetett részt venni, de csak 1 és 999 lej közötti (lekerekített) értékű kasszabonnal lehetett nyerni. Sorsoláskor két számot húztak ki: egy háromjegyű, 1 és 999 közötti számot, illetve egy dátumot az előző hónapból. Az a nyugta volt a nyerő, amelyen a kisorsolt összeg és dátum szerepelt, a nyeremény összege pedig a havi nyereményalaptól és a nyerő nyugták számától függött.

A nyereményjáték iránt eleinte rendkívül nagy volt az érdeklődés, ami az évek elteltével fokozatosan lanyhult. A megszüntetéséről szóló sürgősségi rendeletben azzal indokolja a kormány az intézkedést, hogy a nyugtalottó már nem hatékony eszköze az adócsalás visszaszorításának.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!