Szerződésbontást kér a Háromszéken is áthaladó autópálya tervezője

2022. június 20. – 12:10

Másolás

Vágólapra másolva

A Háromszéken is áthaladó Brassó-Bákó autópálya megvalósíthatósági tanulmányáról és tervezéséről szóló szerződés felbontását kéri a munkát végző Search Corporation. A hírt Cătălin Urtoi, Sorin Grindeanu szállítási miniszter tanácsadója is megerősítette, aki szerint a kivitelező cég már benyújtotta a szerződés felbontásával kapcsolatos kérelmét az autópályák építéséért is felelős közúti infrastruktúrát kezelő országos társasághoz (CNAIR).

Amennyiben a felek valóban megállapodnak a szerződésbontásról, az azt jelentheti, hogy új közbeszerzést kell kiírni a munkálatokra, és amennyiben lesznek olyan résztvevők, amelyek az új kivitelező kiválasztásának folyamatát megtámadják, akkor az új szerződéskötés folyamata tovább húzódhat. A Newsweek arról ír, hogy a mostani szerződésbontás legalább 12 hónappal veti vissza a munkálatok ütemét.

A Brassót Bákóval összekötő 162 kilométeresre tervezett autópálya megközelítőleg 3,5 milliárd euróba kerülne. A megvalósíthatósági tanulmány és a tervek elkészítésére vonatkozó kivitelezői szerződést 2020 májusában írták alá a felek, ebben a Search Corporation partnerével, a Primacons Group Kft.-vel 5 millió euróért (pontosan 20 093 359,86 lejért, áfa nélkül) vállalta a munkálatok elvégzését először 2023 elejére szóló, majd egy hosszabbítási kérelem után az eredetihez képest 6 hónappal kitolt határidő mellett. A kivitelezők tehát a szerződéskötés után két évvel vélhetően sehogyan sem állnak az eredetileg 30 hónapra tervezett munkával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!