Extraprofitadó bevezetését javasolja a koalíciónak Miklós Zoltán képviselő

2022. június 20. – 17:14

Extraprofitadó bevezetését javasolja a koalíciónak Miklós Zoltán képviselő
Fotó: Miklós Zoltán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Extraprofitadó bevezetésére készül javaslatot tenni a koalíciónak Miklós Zoltán parlamenti képviselő. Ezt azokra a cégekre vetnék ki, amelyek a piaci körülményeknek köszönhetően nagy mértékű, váratlan nyereséget termeltek.

Az RMDSZ szakpolitikusa a Transtelexnek elmondta, elképzelését a Magyarországon és Nagy-Britanniában is bevezetett extraprofitadó inspirálta. Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány, majd az ukrajnai háború kirobbanása számos vállalat számára kedvező piaci körülményeket teremtett: az egészégügyi szolgáltatásokat nyújtó cégeknek, a gyógyszeróriásoknak, a futárszolgálatoknak, a töltőállomásoknak és általában az energiaszektor szereplőinek.

Miklós Zoltán elmagyarázta: ezeknek a vállalatoknak rövid idő alatt hatalmasat nőtt a nyereségük anélkül, hogy növelték volna az alkalmazottjaik számát. Azt pedig, hogy melyek ezek a cégek, a mérlegadatok, az áruforgalom és a profitabilitás alapján meg lehet állapítani. „Egyértelműen azonosítani lehet ezeket a tevékenységi területeket, ki lehet dolgozni erre egy metodológiát” – szögezte le.

A politikus elmondta, az új adónem azon az elven alapul, hogy ezek a piaci körülményekből profitáló cégek valamilyen formában legyenek szolidárisak a világjárványt és az energiaválságot megszenvedő polgárokkal, és a nyereségükből biztosítsanak forrásokat az államnak a szociális intézkedések finanszírozására.

Miklós Zoltán kérdésünkre közölte azt is, hogy még zajlanak a koalícióban a tárgyalások az adótörvénykönyv módosításáról. Az óra azonban ketyeg, mert legkésőbb július elsejéig meg kell jelennie az erről szóló sürgősségi rendeletnek, ha a kormány azt szeretné, hogy a módosítások jövő év január elsejétől hatályba léphessenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!