Extraprofitadó bevezetését javasolja a koalíciónak Miklós Zoltán képviselő

2022. június 20. – 17:14

Extraprofitadó bevezetését javasolja a koalíciónak Miklós Zoltán képviselő
Fotó: Miklós Zoltán Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Extraprofitadó bevezetésére készül javaslatot tenni a koalíciónak Miklós Zoltán parlamenti képviselő. Ezt azokra a cégekre vetnék ki, amelyek a piaci körülményeknek köszönhetően nagy mértékű, váratlan nyereséget termeltek.

Az RMDSZ szakpolitikusa a Transtelexnek elmondta, elképzelését a Magyarországon és Nagy-Britanniában is bevezetett extraprofitadó inspirálta. Emlékeztetett arra, hogy a világjárvány, majd az ukrajnai háború kirobbanása számos vállalat számára kedvező piaci körülményeket teremtett: az egészégügyi szolgáltatásokat nyújtó cégeknek, a gyógyszeróriásoknak, a futárszolgálatoknak, a töltőállomásoknak és általában az energiaszektor szereplőinek.

Miklós Zoltán elmagyarázta: ezeknek a vállalatoknak rövid idő alatt hatalmasat nőtt a nyereségük anélkül, hogy növelték volna az alkalmazottjaik számát. Azt pedig, hogy melyek ezek a cégek, a mérlegadatok, az áruforgalom és a profitabilitás alapján meg lehet állapítani. „Egyértelműen azonosítani lehet ezeket a tevékenységi területeket, ki lehet dolgozni erre egy metodológiát” – szögezte le.

A politikus elmondta, az új adónem azon az elven alapul, hogy ezek a piaci körülményekből profitáló cégek valamilyen formában legyenek szolidárisak a világjárványt és az energiaválságot megszenvedő polgárokkal, és a nyereségükből biztosítsanak forrásokat az államnak a szociális intézkedések finanszírozására.

Miklós Zoltán kérdésünkre közölte azt is, hogy még zajlanak a koalícióban a tárgyalások az adótörvénykönyv módosításáról. Az óra azonban ketyeg, mert legkésőbb július elsejéig meg kell jelennie az erről szóló sürgősségi rendeletnek, ha a kormány azt szeretné, hogy a módosítások jövő év január elsejétől hatályba léphessenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!