Pénteken indul a háztartási gépek roncsprogramja

2022. június 16. – 16:24

frissítve

Pénteken indul a háztartási gépek roncsprogramja
Fotó: sam_eder / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken 10 órától 100 millió lejes költségvetéssel indul a Háztartási gépek roncsprogramjának újabb kiadása. A régi, nagy áramfogyasztású háztartási gépek lecserélését célzó program egyik újdonsága, hogy idéntől nem lehet televíziókat leadni, emellett a program hatékonyabbá tétele érdekében arról is döntöttek, hogy a korábbi két hétről egy hétre csökkent az az időtartam, amely alatt be lehet váltani a kereskedőknél a lefoglalt értékjegyeket. Fontos változás az is, hogy azok, akik regisztráltak a programra, de a megadott határidőig nem használták fel az értékjegyet, egy évig nem igényelhetnek támogatást ugyanarra a típusú háztartási gépre.

A háztartási gépek roncsprogramja idén is két fordulóban zajlik, az első fordulót június-július, a másodikat pedig november-december periódusban szervezik meg.

Az első fordulóban június 17-étől kezdődően lehet felhasználói fiókokat csinálni a Környezetvédelmi Alap erre a célra létrehozott internetes felületén, majd az értékjegyek igénylése a következő szakaszokban zajlik:

  • Az 1. szakasz június 24-én, reggel 10 órakor indul, és június 30-ig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban mosógépekre, mosogatóképekre és hűtőszekrényekre lehet értékjegyeket lefoglalni. A támogatási keret 25 millió lej.
  • A 2. szakasz július 1-jén, 10 órakor indul, és július 7-éig, vagy a támogatási összeg kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban laptopokra és táblagépekre lehet értékjegyet lefoglalni. A támogatási keret 10 millió lej.
  • A 3. szakasz július 8-án, reggel 10 órakor indul, és július 14-éig, vagy a támogatási keret kimerüléséig tart. Ebben a szakaszban légkondicionáló berendezésekre, ruhaszárító gépekre és porszívókra lehet értékjegyet igényelni. A támogatási keret 15 millió lej.

Mosó- és mosogatógépek, légkondicionáló berendezések, hűtők, fagyasztóládák, ruhaszárító gépek lecserélésére 400 lejes értékjegy, porszívókra 200 lejes értékjegy, laptopokra 500 lejes utalvány, táblagépekre pedig 300 lejes értékjegy jár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!