Megkezdődött a kitermelés, szerdán először került fekete-tengeri földgáz a román gázszállítási rendszerbe

2022. június 16. – 10:23

Megkezdődött a kitermelés, szerdán először került fekete-tengeri földgáz a román gázszállítási rendszerbe
Fotó: Virgil Popescu Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán a rendszerváltás óta először került Románia országos földgázszállítási rendszerébe a Fekete-tenger talapzatából kitermelt földgázmennyiség – jelentette be a Midia földgázmező koncessziós jogait birtokló Black Sea Oil & Gas vállalat partnereivel, a Petro Ventures Resources Kft.-vel és a Gas Plus Dacia Kft.-vel.

A kitermelést végző vállalatok úgy kalkulálnak, hogy ebben az évben 500 millió köbméter földgázt fognak kitermelni a földgázmezőből, jövőtől az éves kitermelési kapacitás 1 milliárd köbméterre fog nőni. A 10 milliárd köbméter földgázt rejtő Midia földgázmező kitermelése a koncessziós jogokat birtokló vállalatok szerint 10 év alatt fejeződik be.

A Midia földgázmező a tengerparttól mintegy 120 kilométerre található, ahol a talapzat 70 méteres mélységben van. A földgázt 1995-ben, illetve 2007-ben fedezték fel ebben a térségben. A kitermeléshez szükséges 400 millió dolláros beruházásokat a 2018-2022 közötti időszakban végezték el – emlékeztetett az Agerpres hírügynökség. A cég öt tengeralatti szondát helyezett üzembe, az ezekkel kitermelt gázt pedig egy 126 kilométeres, tenger alatti vezetéken juttatja a szárazföldre.

Az MTI a hírrel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy a román médiát az utóbbi időben főleg a sokkal ígéretesebb mélytengeri Neptun Deep földgázmező sorsa foglalkoztatta, ahonnan évente tízmilliárd köbméternyi gázt tervez felszínre hozni a kitermelés jogával rendelkező két cég, az osztrák OMV-Petrom és az állami tulajdonban lévő Romgaz. A tengerparttól 170 kilométernyire lévő, 7500 négyzetkilométernyi területű Neptun térségben a tenger mélysége helyenként az 1700 métert is eléri. A kitermelés megkezdéséhez szükséges beruházásokat mindeddig azért halogatták, mert a befektetők arra vártak, hogy Románia kedvezőbb adózási feltételeket biztosítson számukra.

Az új offshore-törvény kihirdetése után a román kormányfő kifejezte reményét, hogy 2026 végéig, 2027 elejéig a Neptun Deep földgázmezőn is megkezdődik a kitermelés, így Románia nemcsak saját lakossági és ipari fogyasztásához elegendő gázzal fog rendelkezni, hanem exportképessé is válik majd.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!