Romániában is kisebb lesz a várt búzatermés a szárazság miatt

2022. június 14. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország több régióját is sújtó szárazság miatt Románia búzatermése 1,1 millió tonnával lehet alacsonyabb, mint a korábbi kereskedelmi évben – derül ki az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által készített friss havi jelentésből, amely sorozatban harmadik alkalommal prognosztizálja azt, hogy Romániában a várakozásokhoz képest kisebb lehet a búzatermés. A mostani jelentés az egy hónappal ezelőttihez képest újabb 100 ezer tonnás terméscsökkenéssel számol.

A száraz időjárás nem csak Romániában okoz nehézséget, Franciaországban, Spanyolországban és Magyarországon is gondjai lehetnek a gazdáknak, EU-s szinten viszont Németország vártnál jobb gabonatermése ellensúlyozhatja a kieső búza egy részét. Júniusi becslések szerint a tagállamok összesített búzatermése a 2022-2023-as kereskedelmi évben 136,1 millió tonna lesz, ami 2,3 millió tonnával kevesebb, mint az ezt megelőző kereskedelmi évben, viszont 3%-kal meghaladja az elmúlt 5 év átlagát.

Románia idénre várható búzatermését 9,3 millió tonnára becsülték a szakértők, ami nagyjából 10,8%-os csökkenés az előző éves 10,4 millió tonnához viszonyítva.

Az Economica.net gazdasági portál a friss becsléssel kapcsolatban rámutat, az Országos Statisztikai Hivatal adatai alapján a búzatermés szempontjából a tavalyi meglehetősen jó év volt, hiszen a 10,4 millió tonnára tehető búzatermés 4 millió tonnával volt magasabb, mint 2020-ban. Románia az elmúlt évben az Európai Uniós negyedik legnagyobb búzatermelője volt, megelőzni csak olyan nagyobb területtel rendelkező országok tudtak, mint Franciaország, Németország és Lengyelország.

A jelentés azt is írja, hogy a megszokottnál melegebb időjárás miatt az Európai Unió legtöbb régiójában a szokásosnál egy héttel hamarabb érik be a búza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!