Rég volt ilyen mélyen a Bitcoin, egy hétvége alatt 200 milliárd dollárnyi kriptovagyon égett el

2022. június 13. – 15:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban a világ tőzsdéi nem teljesítettek túl fényesen; különösen nagy esést mutatott a hétvégén a kriptovaluták piaca. A zuhanás a hétfői piacnyitások után is folytatódott; a bitcoin értéke közel két éve nem volt ilyen alacsony, és a többi kriptoeszköz is kétszámjegyű esést volt kénytelen elkönyvelni – írja a Telex.

A bitcoin árfolyama az elmúlt egy héten közel 20 százalékot esett, hétfőn a jegyzés 5 százalékos mínuszban van. Utoljára 2020 decemberében járt ennyire alacsonyan a bitcoin árfolyama. Egy másik meghatározó kriptovaluta, az ethereum árfolyama is 8 százalékos mínuszban van – az elmúlt heti pedig 32 százalékos zuhanás után –, a Binance Coin árfolyama múlt heti 27,1 százalékos értékvesztését követően 7 százalékos eséssel folytatta a mélyrepülést.

A megroggyanás kiterjedését jelzi, hogy a CoinMarketCap 100 legjegyzettebb kriptovalutája közül egyetlen egy sem erősödött. Elemzők a bitcoin kisebb felívelésére számítanak, azonban a trend egészét tekintve nem változik; a bitcoin növekvő dominanciája pedig arról árulkodik, hogy a befektetők a kriptopiacon is egyre inkább kerülnék a kockázatot.

Szakértők szerint az általános tőkepiaci hangulatromláson túl több tényezővel is magyarázható az esés:

  • Múlt pénteken a vártnál gyengébb inflációs adat érkezett az USA-ból, ez a részvénypiacokon eladási hullámot hozott. A kriptopiaci befektetők ezt követően inkább defenzív üzemmódba kapcsoltak a hétvégén, amikor begyorsult az esés.
  • A bitcoin árfolyama kiesett lélektani szempontból fontos 28 500 dolláros sávból, ez is tovább rontotta a hangulatot.
  • Az egyik legnagyobb kriptobank, a Celsius Network vasárnap este közölte a felhasználókkal, hogy a „szélsőséges piaci körülmények” miatt szünetelteti az összes pénzfelvételt, swapot és a számlák közötti átutalást.

Ahogy arról írtunk, 2021-ben kriptovalutákkal rekordot jelentő, 15,8 billió dollárnyi tranzakciót hajtottak végre, de a piachoz kapcsolódó illegális tevékenység is rekordot döntött, tavaly összesen 14 milliárd dollárnyi (azaz a 2020-as érték dupláját kitevő) kriptovaluta landolt csalóknál és kiberbűnözőknél. Az eddigi csúcson a kriptopiac értéke 2904 milliárd dollár volt, innen hétfőre közel 1800 milliárd dollárral, vagyis 61 százalékkal 1139 milliárd dollárra csökkent a teljes piaci kapitalizáció. Múlt péntek óta közel 200 milliárd dollárnyi kriptovagyon égett el.

(Telex, Portfolio, The Independent)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!