Megtették az első lépést, hogy elkezdődhessen az út építése, amely gyorsabb összeköttetést biztosít Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával

2022. június 13. – 19:37

Megtették az első lépést, hogy elkezdődhessen az út építése, amely gyorsabb összeköttetést biztosít Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával
Forrás: Asociatia Pro Infrastruktura

Másolás

Vágólapra másolva

Közvitára bocsátotta a közlekedési minisztérium az A3-as, észak-erdélyi autópályát az 1-es országúttal összekötő gyorsforgalmi út műszaki és gazdasági mutatóinak a jóváhagyásáról szóló kormányhatározat-tervezetet. Ez az egyik első lépés, hogy elkészüljön az összekötő út, amivel gyakorlatilag anélkül is kikerülhetik Tordát az autósok, hogy Gyalu felé kellene egy másik óriási kerülőt megtegyenek.

A Monitorul Cluj összefoglalójában azt írja, hogy a beruházás a tervek szerint 663 millió lejbe kerül, az észek-erdélyi autópályát Tordatúrral összekötő gyorsforgalmi út munkálatainak a megkezdésére vonatkozó megbízás aláírásától számítva 18 hónapon belül kell elkészülnie. Az út körülbelül 5 kilométer hosszú lesz, és 7 hidat és viaduktot terveznek rá, ezek közül a leghosszabb a Rákos-patak fölé tervezett, 258 méteres viadukt lesz. A részletes leírás itt érhető el.

Az indoklás szerint azért van szükség az útra, hogy gyorsabb összeköttetést biztosítsanak Kolozsvárnak az észak-erdélyi autópályával, amely jelenleg csak Tordán és Szászfenesen keresztül (állítólag az ország egyik legforgalmasabb útszakasza) érhető el.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!