A Világbank elnöke szerint az infláció hosszabb ideig magas marad

2022. június 8. – 11:02

A Világbank elnöke szerint az infláció hosszabb ideig magas marad
Fotó: PM Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Világbank kedden csaknem harmadával, 2,9%-ra csökkentette 2022-re vonatkozó globális növekedési előrejelzését, figyelmeztetve arra, hogy Oroszország Ukrajna elleni inváziója fokozta a Covid-19 világjárvány okozta károkat, és sok ország most recesszióval néz szembe – tájékoztat a Reuters.

Az ukrajnai háború felerősítette a globális gazdaság lassulását, amely most egy "gyenge növekedés és megemelkedett infláció elhúzódó időszakába" lépett be, mondta a Világbank Global Economic Prospects jelentésében, figyelmeztetve, hogy a kilátások tovább romolhatnak.

David Malpass, a Világbank elnöke egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a globális növekedés 2022-ben 2,1%-ra, 2023-ban pedig 1,5%-ra csökkenhet, ami az egy főre jutó növekedést a nullához közelítheti, ha megvalósulnak a lefelé mutató kockázatok.

Malpass szerint a globális növekedést a háború, az új Covid-zárlatok Kínában, az ellátási lánc zavarai és a stagfláció növekvő kockázata hátráltatja – ilyen gyenge növekedés és magas inflációs periódus legutóbb az 1970-es években volt megfigyelhető.

"A stagfláció veszélye ma jelentős" – vélekedett Malpass. A visszafogott növekedés valószínűleg az egész évtizedben kitart a befektetések megtorpanása miatt, amely a világ nagy részén tapasztalható. Mivel az infláció most több évtizedes rekordokat döntöget sok országban, és a kínálat várhatóan lassan növekszik, fennáll annak a veszélye, hogy az infláció hosszabb ideig magas marad".

Malpass szerint 2021 és 2024 között a globális növekedés üteme 2,7 százalékkal lassul, ami több mint kétszerese az 1976 és 1979 között tapasztalt lassulásnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!