Tízből három román állampolgár még mindig legszívesebben a párna alatt tartja a megtakarításait

2022. június 7. – 13:41

Másolás

Vágólapra másolva

Tízből három román állampolgár (28 százalék) továbbra is a legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait – derül ki a Reveal Marketing Research kedden közzétett felméréséből.

Az Agerpres által szemlézett közvélemény-kutatás szerint háromból ketten alig tudnak pénzt félretenni, és ha sikerül is, inkább otthon tartják megtakarításaikat.

A megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy nem tud pénzt félretenni, ez jobbára a 45 és 55 év közötti korosztályra, illetve a kisjövedelműekre (38 százalék) érvényes.

A válaszadók másik egyharmada úgy véli, hogy az eddiginél kevesebbet fog tudni megtakarítani, jobban oda kell figyelnie havi kiadásainak megtervezésére. Ez a szemlélet a közepes jövedelműek körében elterjedtebb (36 százalék).

A felmérés szerint 2022-ben a 18 és 24 év közötti fiatalok felelősségteljesebben kezelik a pénzügyeiket, és ebben a korosztályban a legmagasabb azoknak az aránya, akik úgy gondolják, hogy a jövőben többet fognak megtakarítani (14 százalék).

Ha lehetőségük lenne pénzt félretenni, a románok fele a bankok által kínált megoldásokat (lekötött betét vagy takarékszámla) választaná. A 18-35 évesek és az 55 év felettiek esetében lényegesen magasabb azok aránya, akik ezt a megtakarítási stratégiát részesítenék előnyben, 54, illetve 59 százalék. Míg az 55 éven felüliek esetében a tavalyihoz hasonló azoknak az arány, akik bankban helyeznék el félretett pénzüket, a 35 éven aluli fiatalok esetében a korábbi 33 százalékról 54 százalékra nőtt ez az arány.

Jelentősen nőtt a tőzsdei befektetések iránti érdeklődés szintje is, míg 2021-ben a romániai lakosság mindössze 4 százaléka volt érdekelt ebben, 2022-re 11 százalékra nőtt ez az arány. Ez a fajta pénzügyi magatartás lényegesen elterjedtebb a magas jövedelműek körében, 25 százalékuk azt mondta, hogy inkább befektetné megtakarításait.

Azoknak az aránya, akik azt vallották, hogy a jövőben kevesebb készpénzt fognak használni, a 45 év felettiek (55 százalék), a közepes jövedelműek (57 százalék) és a magas jövedelműek (66 százalék) körében magasabb.

A Reveal Marketing Research online felmérése április 20-a és 26-a között készült 1005 felnőtt korú, internetező városi lakos megkérdezésével.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!