Alig kezdték el megvalósítani, a koalíció máris újra akarja tárgyalni a helyreállítási terv egyes fejezeteit

2022. június 3. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Digi24 forrásai szerint a kormánykoalíciót adó pártok pénteken úgy döntöttek, hogy újranyitanák az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervről (PNRR) szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. A Digi24 úgy tudja, hogy a tárgyalások csak néhány fejezetet érintenének, a kormánypártok ugyanis szeretnék elérni, hogy az orosz-ukrán háború okozta élelmiszerválság miatt a brüsszeli források öntözőrendszerekre is lehívhatóak legyenek, emellett bizonyos kórházakra vonatkozó forrásokról is tárgyalnának az EB-vel.

Az öntözőrendszerek kérdése egyébként tavaly már a helyreállítási terv kidolgozásának idején is szóba került az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések során. A tárgyalások menetét követő sajtóbeszámolók szerint viszont az Európai Bizottság akkor közölte a román kormánnyal, hogy a zöld átállás és a digitalizáció felgyorsítását célzó források erre nem lesznek fordíthatóak, így a dokumentumból kikerültek az öntözőrendszerek telepítését célzó projektek. Most viszont úgy tűnik, hogy a kormány újra tárgyalni szeretne a témáról, és várhatóan arra fognak hivatkozni, hogy Románia élelmiszerbiztonsága szempontjából elengedhetetlenek lennének ezek a beruházások.

A Digi24 úgy tudja, hogy a kormány emellett több pénzt szeretne zöld energiával kapcsolatos beruházásokra, valamint földgázkitermelést célzó reformokra is fordítani. Emellett arról is tárgyalni akarnak, hogy a PNRR-ből támogatást nyújtsanak a hazai vállalkozóknak is, mivel úgy értékelik, hogy a vállalkozói szférának a jelenlegi helyzetben tőkére van szüksége.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!