Alig kezdték el megvalósítani, a koalíció máris újra akarja tárgyalni a helyreállítási terv egyes fejezeteit

2022. június 3. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

A Digi24 forrásai szerint a kormánykoalíciót adó pártok pénteken úgy döntöttek, hogy újranyitanák az Országos Helyreállítási és Rezílienciaépítési Tervről (PNRR) szóló tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. A Digi24 úgy tudja, hogy a tárgyalások csak néhány fejezetet érintenének, a kormánypártok ugyanis szeretnék elérni, hogy az orosz-ukrán háború okozta élelmiszerválság miatt a brüsszeli források öntözőrendszerekre is lehívhatóak legyenek, emellett bizonyos kórházakra vonatkozó forrásokról is tárgyalnának az EB-vel.

Az öntözőrendszerek kérdése egyébként tavaly már a helyreállítási terv kidolgozásának idején is szóba került az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések során. A tárgyalások menetét követő sajtóbeszámolók szerint viszont az Európai Bizottság akkor közölte a román kormánnyal, hogy a zöld átállás és a digitalizáció felgyorsítását célzó források erre nem lesznek fordíthatóak, így a dokumentumból kikerültek az öntözőrendszerek telepítését célzó projektek. Most viszont úgy tűnik, hogy a kormány újra tárgyalni szeretne a témáról, és várhatóan arra fognak hivatkozni, hogy Románia élelmiszerbiztonsága szempontjából elengedhetetlenek lennének ezek a beruházások.

A Digi24 úgy tudja, hogy a kormány emellett több pénzt szeretne zöld energiával kapcsolatos beruházásokra, valamint földgázkitermelést célzó reformokra is fordítani. Emellett arról is tárgyalni akarnak, hogy a PNRR-ből támogatást nyújtsanak a hazai vállalkozóknak is, mivel úgy értékelik, hogy a vállalkozói szférának a jelenlegi helyzetben tőkére van szüksége.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!