PNRR: megkapta az EB az első kifizetési kérelmet Romániától

2022. június 2. – 15:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság (EB) megkapta csütörtökön a Románia által az uniós helyreállítási mechanizmus keretében benyújtott első kifizetési kérelmet – írja az Agerpres.

Az EB közleménye értelmében Románia első kifizetési kérelme 1,8 milliárd euró támogatásra és 787,9 millió euró hitelre vonatkozik. Benyújtásának előfeltétele volt 21 mérföldkő teljesítése, amelyek többek között az energiahatékonyságot, a fenntartható mobilitást, a digitális átalakulást, a vízgazdálkodást, az egészségügyet, az adó- és a nyugdíjrendszert, az oktatást, az igazságszolgáltatást és a korrupció elleni küzdelmet érintő reformokhoz és beruházásokhoz kapcsolódnak.

Az Európai Bizottságnak két hónap áll a rendelkezésére a kérelem elbírálására, majd előzetes értékelését elküldi az Európai Tanács Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának.

Románia összesen 29,18 milliárd eurót kap az uniós helyreállítási alapból, ebből 14,24 milliárd eurót vissza nem térítendő támogatás, 14,94 milliárd eurót kedvezményes hitel formájában. Az alapok lehívásának előfeltétele a helyreállítási tervbe foglalt beruházások és reformok megvalósítása.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!