A közalkalmazottak fizetésemeléséről döntött a képviselőház

2022. május 31. – 19:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház kedden döntő házként elfogadta azt a törvényjavaslatot, amellyel a közalkalmazotti alapbérek bruttó összegét a 2017/153-as egységes bértörvény által előírt bérkülönbözet egynegyedével emeli július 1-jétől – írja az Agerpres. Egy szintén kedden elfogadott tervezet szerint egyes minisztériumi alkalmazottak esetében 50%-os bérpótlékot vezetnek be.

A közalkalmazottak bérnövekedéséről szóló törvénytervezet eredetileg arról rendelkezett, hogy az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárokat is bevonják a 10 százalékos alapbéremelésben részesülő didaktikai személyzet kategóriájába. A jogszabályjavaslatot a szenátus még eredeti formájában szavazta meg, a képviselőházban azonban több módosító javaslatot is elfogadtak hozzá.

A tervezet szerint 10%-os alapbéremelésben részesülnek az osztályfőnökök, az iskolai és egyetemi sportkluboknál edzőként tevékenykedő tanárok, tanítók, óvónők, óvodában és elemi osztályokban tanító tanárok, de a törvénytervezet szerint a szállításügyi és kulturális minisztériumnál, valamint az ezeknek alárendelt szolgálatoknál dolgozók is 15 százalékos béremelésben részesülnek. Ugyanakkor az európai uniós alapokból finanszírozott projekteken dolgozó alkalmazottak bére akár 50 százalékkal is emelkedhet.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) már a szavazást követően bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon az elfogadott tervezeteket. Az USR közleményében hangsúlyozza, hogy a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és az RMDSZ törvényhozói „a gazdasági válság küszöbén” fogadták el a béremelést előíró tervezetet, anélkül, hogy az intézkedést közvitára bocsátották volna, vagy hogy megjelölték volna, mekkora terhet ró ez a költségvetésre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!